Štetne supstance na voću i povrću – pomaže li pranje (SRB)

Uprkos pranju, na više od 60 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance koje izazivaju niz tegoba i bolesti, pokazuju istraživanja. Dolaskom proleća, građanima je na raspolaganju znatno više voća i povrća, tako da bi trebalo da dodatno obrate pažnju na ono što kupuju i na koji način ga spremaju. …
Proizvodnja jabuka najzastupljenija je na severu Vojvodine, pogotovo poslednjih godina kada su podignuti voćnjaci na desetine hektara. Velika proizvodnja zahteva i velika ulaganja, a upotreba pesticida za zaštitu sve je zastupljenija. Janoš Kovač, proizvođač jabuka iz Malih Pijaca u opštini Kanjiža, godinama se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Na oko 30 hektara poseduje voćnjak, a jabuke plasira na pijaci i u inostranstvu. O upotrebi hemije kaže da strogo vodi računa, pre svega zbog kupaca.
”Hemija se oseti u voću. Ostatak ostaje u jabuci i prilikom konzumiranja, kupac treba da oseti da nešto nije u redu. Ali kada se držimo plana, onda nema nikakvih problema. Nije reč o tome koliko se puta prska, nego da li je korišćena hemija atestirana za jabuke. Tu u stvari nastaju problemi”, Kaže Janoš.
Istraživanja pokazuju da, uprkos pranju, na više od 65 posto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance koje izazivaju niz tegoba i bolesti. Krompir, celer, paradajz, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, spanać i jagode najzagađenije su pesticidima. Zato je neophodna dodatna opreznost.
Prilikom testiranja utvrđeno je da je kod jednog uzorka jagoda otkriveno čak 20 različitih pesticida. Kod čak 98 odsto testiranih uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo je utvrđeno prisustvo najmanje jednog pesticida.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor