Uvoz voća ugrozio domaću proizvodnju (SRB)

Prošla godina za voćare u Topoli bila je najlošija u poslednjih nekoliko decenija. Olujno nevreme uništilo je gotovo celukupan rod voća, a ono što je ostalo, nemaju kome da prodaju. Jabuke su u celoj Evropi rodile više nego što je očekivano.
Povećana je ponuda, a voćari iz Topole upozoravaju da su zbog velikog uvoza, primorani da svoje voće prodaju u bescenje. Zabrinuto ulaze u narednu sezonu, jer će im, kažu, trebati nekoliko dobrih godina da bi pokrili gubitke.
“Po nekoj pristojnoj ceni od 21,22 dinara samo smo uspeli da prodamo vagon, oko 10 tona. To je negde oko 200.00 do 210.000 dinara, a samo veštačko đubrivo koje smo bacili plaćeno je 350.000 dinara”, objašnjava Nikola Vujić iz Vinče kod Topole.
“Cena padalice je bila tri dinara, radnik je bio 2.000 dinara, on nije mogao da ukupi sebi za nadnicu da dođe”, kaže Ratko Đorđević iz Vinče.
Prva i druga klasa lane je prodavana po pedeset dinara. Čekajuji bolju cenu, mnogi su celokupan rod smestili u hladnjače. Sada sve prodaju kao industrijsku jabuku po 4četiri dinara za kilogram. Petnaest kilograma jabuka jeftinije je od ambalaže.
“Najveći problem je uvoz inostrane jabuke. Našu jabuku ne žele da uzmu, a ono sto uzmu, gledaju baš svaku sitnicu”, kaže Lazar Đorđević iz Vinče.
Izvozne procedure su pooštrene, traže se plodovi dobrog kvaliteta, ali i izgleda. Zbog grada, samo pet odsto proslogodišnjeg roda moglo je da zadovolji te uslove.
“Postoji rešenje: protivgradne mreže. Mi trenutno nemamo sredstava, zadužili smo se i prethodne godine, svi smo mi ovde u kreditima”, kaže Đorđe Stevanović iz Vinče.
Zato je opština sa Ministarstvom poljoprivrede, bankama i osiguravajućim kućama pokrenula projekat za nabavku protivgradnih mreža.
“Dajemo na deset godina poljoprivrednicima kredite, sa subvencionisanom kamatom. Fiksna stopa je 3,7 odsto na godišnjem nivou, a država vraća 50 odsto subvencija”, objašnjava Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.
U odnosu na veličinu, Topola je naveće voćarsko područke u Srbiji. Od oko pet hiljada, protivgradnom mrežom pokriveno je 250 hektara. I dok preračunavaju štetu, voćari uveliko spremaju zasade za novu sezonu i očekuju veću brigu države.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor