Otvaranje EU za peradare će osigurati nove šanse i na domaćem tržištu (BIH)

Dok se dio proizvođača peradarskih proizvoda priprema za izvoz u EU, oni koji su nešto više fokusirani na lokalnu zajednicu, vide u tome šansu za rasterećenje tržišta, te njihovo širenje prodaje i proizvodnje. Jedna od njih je kompanija Agromix koju je u Doboju 1996. godine osnovao Slaviša Bukejlović. Jedan je od najpoznatijih domaćih proizvođača koji se fokusira na lokalno tržište, kao i zagovornik uvezivanja peradara širom zemlje.

– Od svog osnivanja smo se primarno bavili proizvodnjom i prodajom stočne hrane. Također, bili smo značajno uključeni u transport, te prodaju konzumnih jaja. Sa 2017. godinom krećemo i sa proizvodnom linijom za preradu piletine. Danas imamo svoju mesaru u centru grada, prodajemo našu piletinu i polutrajne pileće proizvode, kazao je Bukejlović, direktor Agromixa.

Trenutno u Agromixu rade 83 radnika, a kompanija opskrbljuje velike trgovačke lance na teritoriji cijele BiH.

– Radimo sa kooperantima, imamo svoje farme, te godišnja proizvodnja obuhvata oko 850.000 tovnih pilića, od čega mi u svojim objektima proizvedemo oko 320.000. Imamo kapacitete i želimo širiti proizvodnju gotovih pilećih proizvoda, te vjerujem da ima mjesta za naš rast na domaćem tržištu, dodao je Bukejlović.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom kompanija Agromix je zajedno sa udruženjima peradara/živinara zagovarala liberalizaciju tržišta EU za bh. proizvode.

 

Izvor: oslobođenje

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor