Janjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU (BIH)

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Janjski kajmak”, iz Strojica kod Šipova, dobilo je Elaborat za zaštitu oznake geografskog porjekla janjskog kajmaka.

Formirano je Udruženje “Janjski kajmak”, koje je uz pomoć stručnjaka iz Beograda izradilo eleborat o zaštiti oznake geografskog porjekla svojih proizvoda i priprema brendiranje proizvoda. Janjski kajmak i sir uskoro će se naći i na tržištu Evropske unije.

Za naš kraj to veoma mnogo znači. Imaćemo više prilika da prodamo svoj proizvod – rekla je Rada Džakić, predsjednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača i žena “Janj” Strojice.

Dragica Milovac specijalizovala se za proizvodnju janjskog sira pletenice.

Proizvođači janskog kajmaka i sira do ljeta dobiće tri mini sirane.

Mi ovdje imao i značaju mini mljekaru, otkupnu stanicu Kovačić koja prerađuje 2.000 litara dnevno. Tako da je Janjski kajmak već prisutan na tržištu kao komercijalni – istakao je Stojan Kozomara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Mihajlo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd dodao je da su oni obradili tri proizvoda: Janjski kajmak, Janjsku pletenicu i janjski polutvrdi sir.

Utvrdili smo bakteriološki, hemijski i organoleptički da može da se proizvodi i da može da se proizvodi i da može da se brendira, odnosno geografski zaštiti Janjski kajmak.

Područje Janjske visoravni je izuzetno pogodno za stočasrtvo, proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

 

Izvor: akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor