Veći dio stočarske prozvodnje trebalo bi finalizirati (HR)

Stočarstvo je lokomotiva cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, no stanje stočarske proizvodnje nije dobro. Nalazimo se na povijesnom minimumu što se tiče broja stoke, ukupnog obujma i vrijednosti same proizvodnje. Razlog je tomu agrarna politika koja se provodila u posljednjih 20-ak i više godina, ali i niz ostalih čimbenika koji su utjecali na to da mi nemamo viziju o tome što želimo u stočarstvu, rekao je doc. dr. sc. Vladimir Margeta na stručnom predavanju održanom na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku o temi “Stanje i perspektiva stočarstva u Republici Hrvatskoj”, a koje je organiziralo Društvo agronoma Osijek.
Osim što smo unatrag 18 godina prepolovili broj goveda, veliki je problem i broj životinja iz uvoza, rečeno je na predavanju, no unatoč tome naša zemlja ima specifičnosti koje svakako trebamo iskoristiti u cilju poboljšanja cjelokupne stočarske proizvodnje. Tu je prije svega klima, posjed, tradicija i struktura proizvođača.
– Moramo potpuno promijeniti poimanje što je to stočarstvo u Hrvatskoj u odnosu prema onom u okruženju jer kada shvatimo koje su naše prednosti i nedostaci, na temelju toga možemo organizirati kvalitetne proizvodne sustave u kojima će doći do izražaja naša vrijednost, marljivost, resursi, potencijali i znanje koje imamo – kazao je Margeta i naglasio kako naši stočari ne trebaju biti kao stočari u Danskoj, Nizozemskoj ili nekoj drugoj zemlji, nego biti ono što su oduvijek bili – proizvođači zdrave i kvalitetene hrane.
Margeta je dodao da je veliki problem usitnjenost posjeda i starija dob poljoprivrednika, no oni imaju iskustvo koje treba iskoristiti. – Stoga trebamo utjecati na nositelje i kreatore agrarne politike te uvažiti prednosti i specifičnosti naše poljoprivrede. Trebamo također osmisliti i težiti, odnosno vratiti se, alternativnom proizvodnom sustavu u stočarstvu, ali i bazirati se na razvoj prerađivačkih kapaciteta koji su osnova razvoja stočarske proizvodnje – rekao je Margeta.
Na stručnom predavanju također je rečeno da trebamo osmisliti visoki stupanj finalizacije proizvoda i tradicijske i zaštićene proizvode visoke kakvoće koji trebaju biti kotač stočarske proizvodnje te osigurati lokalno tržište i kratke lance opskrbe. Čulo se i da naša zemlja ima potencijala za razvoj stočarstva koje treba biti temeljeno na tradiciji i održivosti.
“Nekada smo imali vrhunsku proizvodnju svinjskog i junećeg mesa, i izuzetno je važno proizvoditi kvalitetan proizvod od kvalitetne sirovine. Onog trenutka kada 80 ili 60 posto stočarske prozvodnje bude usmjereno k proizvodnji finalnih proizvoda, a ne kao sada na proizvodnju isključivo sirovina, tada ćemo moći govoriti i o razvijenom stočarstvui i o razvijenoj poljoprivrednoj proizvodnji i samodostatnosti”, rečeno je. Jedan od zaključaka je da nositelji agrarne politike moraju shvatiti da je budućnost poljoprivrede, posebice stočarstva, isključivo u proizvodnji proizvoda s dodanom vrijednošću.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor