Za zaštitu useva 780 protivgradnih raketa (SRB)

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je danas predao Radarskom centru “Fruška gora” 780 protivgradnih raketa za zaštitu poljoprivrednih useva na teritoriji Vojvodine. …
Protivgradna odbrana s sprovodi u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, čiji je direktor Jugoslav NIkolić prisustvovao primopredaji protivgradnih raketa, a za tu je vrstu zaštite izdvojeno 30 miliona dinara, što je za 50 odsto više nego prošle godine.
“Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu već treću godinu intenzivno radi na unapređivanju sistema odbrane od grada u našoj pokrajini, i realizuje meru za nabavku protivgradnih raketa. Republički hidrometorološki zavod kome smo ih ustupili će, u skladu s potrebama na terenu, distribuirati ove rakete ka tri radarska centra u Vojvodini – Fruškoj gori, Bajši i Samošu”, rekao je Radojević, koji očekuje da će šteta biti svedena na minimum uz mere koje se preduzimaju.
Radojević je izneo i procene Državne revizorske institucije, koje govore da su štete od grada u prethodne tri godine iznosile nešto preko 6,2 milijarde dinara, a procena je da je šteta nastala u poljoprivredi na teritoriji cele Srbije bila 5,8 milijardi dinara.
Radojević je izneo i da je Pokrajinski sekretarijat pokrenuo postupak izrade dve projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa uspostavljanjem automatskih lansirnih stanica. Reč je o modelu koji već sprovodi resorno ministarstvo u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom. Prvi korak će biti sproveden u okviru Radarskog centra na Fruškoj gori, imajući u vidu, kako je Radojević istakao, njegov značaj na celokupnu poljoprivrednu proizvodnju koju pokriva, a reč je o voćarskim, povrtarskim i vinogradarskim kulturama.
Resorni sekretar je još naveo da Sekretarijat kao podršku poljoprivrednicima sprovodi i meru u oblasti nabavke protivgradnih mreža, kako bi se neposrednim poljoprivrednim proizvođačima omogućilo da isto tako zaštite svoje useve, pre svega reč je o voćarskim kulturama.
Kako je rekao, i ova mera se uspešno sprovodi i već za narednu nedelju najavio potpisivanje ugovora sa korisnicima ovih sredstava.
Radojević je istakao da će Pokrajina nastaviti sa ovakvim sistemom ulaganja u želji da sačuva useve na svojoj teritoriji.
Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić je potvrdio da država zajedno sa Pokrajinskom vladom na tri načina pomaže u sprovođenju protivgradne zaštite. Prvi je kroz sistem odbrane od grada, drugi kroz subvenciju za nabavku protivgradnih mreža i treći putem subvencije u osiguranja. On je ukazao da država čini svi mogući napore, kako bi individualni poljoprivrednici zaštitili svoju proizvodnju.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor