Plastenici na poklon ženama u babušničkim selima (SRB)

Udruženje građana „Lužničke rukotvorine” iz Babušnice, bori se za bolji položaj žena u društvu. U ovom udruženju smatraju da su najugroženije žene na selu i žene invalidi. Zbog toga su u saradnji sa donatorima, obezbedili plastenike i opremu za 15 dama.
Pre četiri godine Miljana Rančić se iz Novog Sada, gde je završila ekonomski fakultet, vratila u rodnu Ljuberađu kod Babušnice. Ovde je počela da se bavi organskom proizvodnjom, a od udruženja “Lužničke rukotvorine” dobila je dva plastenika i opremu.
“Mnogo znači i meni i ostalim ženama koje su uključene u te projekte. Znači u smislu finansijske, ali i moralne podrške, da neko misli o tome, da nekog to zanima i da neko brine o tome. Planovi su da se širimo, da uključimo što više ljudi u organsku proizvodnju, a onda ćemo imati i značajne količine proizvoda za tržište”, kaže Miljana Rančić iz sela Ljuberađa.
Dva plastenika dobila je i Jasmina Petrović iz babušničkog sela Resnik. Njenoj porodici je to puno značilo, jer su ona i suprug pre 10 godina ostali bez posla.
“Planovi za ovu godinu su da proizvedemo papriku za ajvar, koju ćemo prerađivati u našoj zadruzi, koju smo mi žene osnovale, tako da ćemo prodavati gotov proizvod. Biće to organski ajvar”, navodi Jasmina Petrović iz sela Resnik.
Žene na selu u babušničkom kraju su često u jako teškom položaju. Većina nema stalna primanja iako rade od jutra do mraka.
“Preko 80 žena običile smo za organsku proizvodnju, a 15 od njih ušle su u organsku proizvodnju i dobile plastenike sa sistemom za navodnjavanje sa kultivatorima i semenima. Evo već treću godinu uspešno se bavimo organskom proizvodnjom”, kaže Karolina Stamenković, iz UG „Lužničke rukotvorine”.
Lokalna samouprava Babušnice pomoći će finansiranjem sertifikacije za organsku proizvodnju, a u udruženju „Lužničke rukotvorine” kažu da će za još 5 samohranih majki uskoro obezbediti plastenike.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor