Povrće nikad skuplje, voću cena pada (SRB)

Pre tačno godinu dana kilogram krompira koštao je 35 dinara, a sada se na Kvantaškima prodaje za 60 dinara, a u prodavnicama i do 100
Dok su cene voća nešto niže nego prošle godine, većina povrća je skuplja za trećinu, a nije retko naleteti i na cene koje su i duplo više nego lane.
Već neko vreme se čudimo ceni luka i krompira koji su poznati kao “hrana za siromašne”, ali u poslednje vreme na mnogim mestima koštaju koliko i kilogram banana.
Pre tačno godinu dana kilogram krompira koštao je 35 dinara, a sada se na Kvantaškima prodaje za 60 dinara, a u prodavnicama ide i do 100. Da ovo nije samo subjektivni osećaj potvrđuju i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku koja pokazuje da je povrće u Srbiji 33,7 odsto skuplje nego u istom periodu prošle godine. U isto vreme voće je pojeftinilo 12 procenata.
I kao da nije dovoljno što su poljoprivredni proizvodi sami po sebi poskupeli, njihove cene razlikuju se i od grada do grada, a uvid u njih nam pokazuje da ne zavise uvek od standarda građana u određenom delu Srbije.
Tako cena krompira varira od grada do grada i ide od 60 dinara u Kragujevcu, do 100 dinara u Sremskoj Mitrovici. I pasulj je najjeftiniji u srcu Šumadije, a najskuplji u Sremskoj Mitrovici, koja je rekorder po cenama povrća u Srbiji.
Sa druge strane, kada je voće u pitanju, cene se najviše razlikuju za jabuke, pa idu od 20 dinara u Kragujevcu, do 60 dinara u Šapcu. Za orahe je potrebno izdvojiti od 700 dinara, koliko koštaju u Kraljevu, do 1.000 dinara koliko im je cena u Beogradu i Šapcu.

Izvor: Telegraf

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor