Isplativa porodična prerada voća (SRB)

Porodična firma Ljubodraga Vrbića na Beloj Zemlji kod Užica dvadeset godina proizvodi sokove, džem i namaze od gotovo svih vrsta voća. Od skromnih početaka i proizvodnje za svoje potrebe, stigli su do proizvodnje 15 hiljada flaša soka i 4 hiljade tegli džema i voćnih namaza.Porodična firma Ljubodraga Vrbića na Beloj Zemlji kod Užica dvadeset godina proizvodi sokove, džem i namaze od gotovo svih vrsta voća. Od skromnih početaka i proizvodnje za svoje potrebe, stigli su do proizvodnje 15 hiljada flaša soka i 4 hiljade tegli džema i voćnih namaza.
Počeo je uz oca Vojimira i u vreme kada je ulaganje u opremu bio prevelik izdatak za domaćinstvo koje je osvajalo novu tehnologiju i proizvodnju.
Pripremili: Nadežda Gavrilović i Goran Marjanović”Prvo smo napravili jednu presu sa dizalicom koja je išla “gvintačom”, pa smo malo osavremenili na hidrauličnu presu. Sad su kupljene te nove mašine”, kaže Vojimir Vrbić.
“Kad smo videli da tu može da ima neke zarade, malo smo krenuli sa nekim osavremenjavanjem, modernizacijom”, navodi Ljubodrag Vrbić, vlasnik firme.
Uslužno ceđenje voća, pre svega jabuke, s modernizacijom i povećanjem kapaciteta, i uz povremeno angažovanje sezonskih radnika, preraslo je u savremenu proizvodnju domaćih sokova, džemova i namaza, od ovlašćene institucije proverenog kvaliteta.
“Od proverenih dobavljača uzimamo kupinu i malinu, cveklu uzgajamo sami. Naš marketing je kupljen proizvod i od usta do usta, zadovoljni kupci i proizvodi se tako prodaju”, navodi njegova supruga Aleksandra Vrbić.
Sve do sada postignuto rezultat je zajedničkog rada i planova koji podrazumevaju nova ulaganja, nadaju se uz prvi put dobijene, subvencije za nabavku opreme.
“Planovi se svode na to da dođemo na taj nivo da budemo ozbiljna proizvodnja koja će svakodnevno raditi, da ubacimo još par novih proizvoda, normalno nekih novih mašina koje su neophodne za taj rad”, kaže Ljubodrag Vrbić.
Veći objekat, veći magacinski prostor, novi proizvodi i nova radna mesta, budućnost su o kojoj razmišljaju i kojoj streme, u iščekivanju da im se u tradicionalnom poslu domaćinstva, priključe i najmlađi Vrbići.

Izvor: RTS

Foto:Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor