Šta šteti pašteti (SRB)

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor je u pašteti od svinjske šunke, proizvođača iz Novog Sada pronašla primese pilećeg mesa. U goveđoj pašteti proizvođača iz Jagodine dodatke svinjskog mesa. Proizvođači tu informaciju nisu naveli na deklaraciji, pa će u narednom periodu nastaviti izvoz, ali sa pojačanom kontrolom inspekcije zemlje u koju izvoze.
Osetljivom laboratorijskom metodologijom Inspekcija ruske federalne službe otkrila je DNK pilećeg i svinjskog mesa.
Istom metodom i aparatima u našem Institutu za higijenu i tehnologiju mesa mogu da pronađu strane primese i kada su manje od 5 procenata u kilogramu mesa.
Pileće i svinjsko meso nisu štetni po zdravlje, ali dobra kontrola podrazumeva proveru da li je ono što piše na deklaraciji i u sastavu proizvoda, jer bi se u sastavu nekog proizvoda mogli pronaći i alergeni.
“Prilikom proizvodnje velike količine, u ovom slučaju paštete jedne vrste životinja, moguće je da prilikom proizvodnje nove šarže druge vrste da zaostane deo materijala u proizvodnji. Onda prilikom potiskivanja mase kroz liniju proizvodnje u prvim nekim količinama koja se proizvede ta zaostala DNK nađe se u samoj pašteti”, kaže Branko Velebit iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.
U domaćim kompanijama kažu da njihove kontrole nisu potvrdile navode Ruske federacije. Međutim, u proizvodnji nemaju toliko osetljive aparate, pa je neophodna češća kontrola u akreditovanim laboratorijama.
“Šta nam govori u prilog da je zaista moguće da se linija dobro očisti i da ne nađemo DNK. Takvi su slučajevi poznati kod halala. Dakle, prilikom proizvodnje hrane za halal dolazi do kompletnog rasturanja linije za proizvodnju, čišćenja i vremenske barijere u proizvodnji. I prilikom proizvodnje za takve verske kategorije, nikada nema prisustva DNK u takvim proizvodima”, navodi Velebit.
U “Neoplanti” iz Novog Sada kažu da preduzeli preventivne kontrolne mera kojima se dodatno onemogućava bilo kakav kontakt dve vrste mesa koja vode poreklo od različitih životinja. Iz jagodinskog “Juhora” obavestili su nas da su odmah nakon prijave, reagovali vanrednom kontrolom celokupnog lagera kao i procesa proizvodnje.
“Rusku federaciju obavezuje samo ona superanaliza koja se vrši na teritoriji samog carinskog saveza ili Ruske federacije. Radi se samo o tome da je industriji potrebno više novca kako bi oni razdvojili linije proizvodnje proizvoda sa posebnim kategorijama vrsta životinja. I na taj način učinili da taj proizvod samo sadrži paštetu isključivo od goveđeg mesa”, objašnjava Branko Velebit.
Izvoznici imaju finansijsku štetu kada se vrati pošiljka iz izvoza. Zato je ovo još jedna potvrda da je isplativije obezbediti bolju kontrolu proizvodnje.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor