Počela setva, nedostaje kiša (SRB)

Na području Kikinde počeo je najveći posao u ovom periodu godine, odnosno setva prolećnih kultura. Tradicionalno će biti najviše površina zasejano pod kukuruzom, dok će poljoprivrednici sejati i suncokret na nešto većim površinama jer će zameniti mesto pod uljanom repicom, koja je na severu Banata izmrzla.
Kikindski poljoprivrednici započeli su prolećnu setvu u veoma teškim uslovima jer je zemljište na severu Banata veoma suvo i već je sada evidentno da će već na samom početku ovog velikog posla biti problema. Kikinđani su jesenas loše prošli sa uljanom repicom jer je ta uljarica izmrzla, pa će je na tim površinama zameniti suncokret.
“Konkretno sejemo kukurz i nastavljamo da sejemo suncokret. Zemlja je suva, jako suva. Jednom smo je setvospremirali i ništa više nismo uradili. Sejemo tako, pa šta bude, videćemo”, kazao je Slavoljub Jerinkić, poljoprivrednik iz Kikinde.
Po svemu sudeći, nedostatak padavina i ove sezone paorima će biti najveći problem. Po mnogima je banatska ritska crnica u velikom deficitu sa vlagom, situacija je veoma komplikovana i neophodna je obilna kiša. Samo u proteklom mesecu, u zavisnosti od lokaliteta, u Kikindi je palo svega osam litara kiše.
“Započeo sam setvu kukuruza, a sada sam nastavio sa suncokretom. Da iskoristim ovu vlagu koja je ostala, kišu najavljuju, vlage ima vrlo malo i treba nam kiša. Sve smo uradili, pripremili zemljište, ali padavine nedostaju”, saopštio je Ilija Nemešev, poljoprivrednik iz Kikinde.
Struka apeluje na poljoprivrednike da imaju u vidu da ih, po svemu sudeći, očekuje sušna godina i da u odnosu na to posebnu pažnju obrate na odabir semena i način setve. Nedostatak padavina sigurno će se odraziti na prinos, a setva bi trebalo da traje u narednih mesec dana.
“Jedno od najsuvljih jeseni je iza nas, kao i mart. Naprosto, vlage nema, bilo je do pre dve, tri nedelje i sada je već taj setveni sloj prosušen do desetak centimetara. Nekih uslova za kvalitenu setvu u smislu da nam seme upadne u vlažno zemljište da bi moglo sve to da se pokrene, baš i nema. Trenutno je situacija takva da paori seju u suvo, a ko ne seje, taj čeka kišu koju iščekujemo već mesec i po dana”, rekao je Robert Nemeš, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.
Kukuruz će u Kikindi tradicionalno biti najzastupljenija kultura. Planirano je da bude zasejan na oko 30.000 hektara. Suncokret je i dalje prisutan na poljima i trebalo bi da zameni površine pod uljanom repicom tako da će se naći na oko 15.000 hektara. Nešto su smanjene površine pod šećernom repom koja je na kikindskim poljima ove sezone planirana na oko 2.000 hektara.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor