Presjek sedmice 01.04.–05.04.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu nije se mijenjala. Slabija je potražnja za kukuruzom od strane domaćih kupaca. Kupci trenutno nisu spremni platiti cijenu veću od 0.27KM/kg+pdv. Nije zabilježena promjena cijene ni kukuruza iz uvoza. Uglavnom se vozio kukuruz sa tržišta SRB, te su zabilježene zvanične realizacije za prirodno suv po cijeni od 133.00Eur/t(SRB/BIH).

PŠENICA

Cijena kao i ponuda pšenice na domaćem tržištu nije se bitnije mijenjala. Pregovori za pšenicu domaćeg porijekla vođeni su po 0.35KM/kg+pdv. Sa tržišta Srbije izvozna cijena za ovu sedmicu stagnira. Pregovori su zabilježeni za nešto lošiji kvalitet po 180.00Eur/t, dok se pšenica boljeg kvaliteta iz Srbije vozi po ranijim dogovorima na 192-195.00Eur/t (SRB/BIH).
Nešto veće interesovanje bilo je za pšenicom sa tržišta Mađarske. A kvalitet se pregovarao po 208-210.00Eur/t, dok se za B kvalitet plaćala cijena od 185.00Eur/t (12pr, hl 77, gl 25).

JEČAM

Kupci su se zbog smanjenih količina ječma na domaćem tržištu uglavnom okretali ka ponudama iz uvoza. Izvozna cijena sa SRB tržišta bilježi blagi pad, pa su tako zabilježene realizacije za isti, početkom sedmice po 180.00Eur/t. Slabija ponuda vlada i na ostalim tržištima u okruženju. Iz Mađarske se kupcima nudio ječam po cijeni od 182.00Eur/t(HU/BIH).

SUNCOKRETOVA SAČMA

Konstantan porast izvozne cijene suncokretove sačme Šid obilježio je ovu sedmicu. Kao razlog, navodi se manjak operativne robe u uljarama. Prema Bosni pregovori su vođeni po 210.00Eur/t (SRB/BIH).

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme, 46% proteina, Brazil, za ovu sedmicu takođe ne bilježi promjene. Sistem InfoCentra bilježio je pregovore na terenu za istu po 0.67KM/kg+pdv. Izvozna cijena za Brazilsku sačmu, iz Kopra, stagnira. Kupcima se nudila i po 319.00Eur/t, za FCO KOPAR (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Na domaćem tržištu, došlo je do blagog pada cijena stočnog brašna. Pregovori ove sedmice zabilježeni su po 0.256KM/kg+pdv. Sa tržišta Srbije i ove sedmice nastavljen je pad izvozne cijene. U Izvozu pregovarala se cijena od 110.00Eur/t (SRB/BIH). Iz Hrvatske i dalje su dosta veće cijene u odnosu na okruženje. Roba se uglavnom isporučuje redovnim kupcima na 125.00Eur/t (HR/BIH).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor