Presek nedelje 01.04.-05.04.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Ove nedelje povećana tražnja za kukuruzom nije uticala na rast cene u realizaciji.Većina ponuđača i dalje odlaže prodaju nadajući se boljoj ceni u narednom periodu. Pored izvoznika na barže,  u kupovinu su bili uključeni i regionalni izvoznici, krajnji potrošači i trgovačke kuće.

PŠENICA

Na tržištu pšenice i ove nedelje bez bitnijih promena. Najviše se nudila pšenica prosečnog kvaliteta, dok se za kvalitetniju pšenicu sa mlinskom analizom osetio deficit. Za takvom pšenicom vladalo je najveće interesovanje kupaca.

SOJA

Velike raspoložive količine soje na tržištu, neznatan izvoz i mala domaća potrošnja doprinose stagnaciji cene. Kupci su bili domaći preradjivači i trgovačke kuće.

SOJINA SAČMA

Mala potražnja domaćih kupaca, odsustvo izvoza, i povećana ponuda sojine sačme na domaćem tržištu utiču na stagnaciju cene. Podsećamo da je pored sojine sačme u uljarama u Bečeju, Zrenjaninu, Somboru, Obrenovcu, Šidu i Vrbasu, kupcima od nedavno na raspolaganju i sojina sačma u uljari Veliko Gradište.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Manjak operativne robe u domaćim uljarama zbog aktuelnog izvoza utiče na dalji rast cene suncokretove sačme. Prema informacijama sa terena trgovalo se u rasponu od 24.50 do 25.00din/kg+PDV.  Za kupovinu su bili zainteresovane mešaone stočne hrane, domaći trgovci i regionalni izvoznici.

STOČNO BRAŠNO

I ovu nedelju je obeležio pad cene pšeničnog stočnog brašna. Kupci su odlagali kupovinu iščekujući dalji pad cena.

STOKA ŽIVA

Protekle sedmice cene tovnih svinja svih kategorija su stagnirale. Međutim, kraj sedmice obeležavaju pregovori koji najavljuju porast cena od iduće nedelje. Takođe, može se očekivati i postepeni porast cena prasadi u narednom periodu. Cena krupne stoke je i dalje imala tendenciju pada.

MINERALNA ĐUBRIVA

U ovoj nedelji primetan je pad cene azotnih mineralnih đubriva a posebno je naglašen kod  AN-Mađarska, AN-Rusija i AN-Rumunija. Cene za ostale formulacije azotnih i NPK formulacija stagniraju. Kupci su se interesovali za kupovinu NPK 3×16-Rusija i NPK 3×15-Rusija, a Sistem je zabeležio realizaciju KAN-Mađarska 25/1,UREA-Rusija 25/1, NPK 3×16-Rusija 25/1.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: www.freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor