Široke bulevare zamenili nepreglednim livadama (SRB)

Zbog udaljenosti od grada, loših puteva i nedostatka osnovnih uslova za život, iz prokupačkih planinskih sela na Pasjači i Belom Kamenu, uglavnom se odlazilo. Radovan Bjelica se sa porodicom vratio iz Novog Sada, nije se pokajao i planira da unapredi proizvodnju na svom gazdinstvu.

Odluka da široke novosadske bulevare zameni nepreglednim livadama Pasjače, nije bila nimalo laka, kaže Radovan Bjelica, koji je dugo vagao šta dobija, a šta eventualno gubi.

“2006. sam se odlučio i vratio se na očevo imanje i evo zadnjih trinaest, četrnarest godina sam tu na Jovinoj Livadi, ne odustajemo.”

Radovan odnedavno radi u struci, kao savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Prokuplju, ali svaki slobodan trenutak provodi na svom imanju i farmi, nastavljajući porodičnu tradiciju:

“Tu nalazimo sebe, iako tu postoje neki problemi, u stvari vrlo teško ide sa otkupom, u stvari otkupa mleka i nema, nego se sami snalazimo sa svojim proizvodima, kako ćemo ih plasirati.”

Bjelice su, nakon povratka, mesecima bili glavna tema razgovara među malobrojnim gorštacima, koji nakon početnog iznenađenja, sada ne kriju zadovoljstvo što se neko i vratio ovde.

Miroljub Dimitrijević kaže da mu je, u početku, to bilo malo čudno:

“Posle sam i shvatio neke njegove namere i aambicije i želje za ovim krajem.”
“Niko se i ne vraća, ništa, eto taj, ovaj Radovan što se vratio, to je, ja ne znam šta mu je trebalo”, dodaje Novak Dimitrijević.
“Nisam se ni ljutio kada su ljudi mislili, u najmanju ruku da sam čudak ili možda ludak”, kaže Radovan. “Mislim da nisam pogrešio, ipak sam svoj na svome.”

Hoće li još neko poći stopama Radovana Bjelice i njegove porodice, umnogome zavisi od spremnosti države da pomogne pre svega u poboljšanju putne infrastrukture i ostalih životnih uslova, kako bi se nemerljivi prirodni potencijali za razvoj pre svega poljoprivrede, ali i turizma u budućnosti više koristili.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com  (leonardus2)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor