Suva zemlja brine poljoprivrednike (SRB)

Setva je počela, a mnogi čekaju kišu, kako bi obavili jedan od najvažnijih poslova u proleće.

U šabačkom kraju setva je obavljena na oko 50 odsto planiranih površina. Poljoprivrednici se nadaju da će se prognoze meterologa obistiniti, i da će suve oranice ove sedmice pokisnuti.

Zbog suvog zemljišta, mnogi su odučili da sačekaju padavine, kako bi obavili najvažniji posao u proleće. Agronomi kažu, da se sa radovima ne kasni, i da za setvu ima još vremena. Problem sa suvim zemljištem rešilo bi oko 20 litara kiše po metru kvadratnom.

“Nadamo se kiši, više pogledamo nego u zdravlje, jer, ne vredi nam ništa ako nemamo mi ništa da naberemo, nema ni zdravlja. Nisam posejao, pripremio sam, radio sam redukovano, prvo sam istanjirao soju, u prošlu subotu sam priredio leju, evo vidite kako je, čekam, e sad, od Boga je, a ja sam moje spremio.Koliko kiše treba da padne? Ne ume to niko da kaže.”, kaže Spasoje Spajić iz Šapca

“U zoni od 10 centimetara nema vlage, već na 10-15 centimetara postoji neka vlaga, koja naravno nije dovoljna, za klijanje i nicanje, obzirom da se u prvoj zoni seme klija i razvija. Ne smemo uzeti to kao razlog da ne sejemo, mi ionako ulazimo u optimalan rok setve, dakle, ništa se ne kasni, druga dekada aprila meseca jeste za rad u poljima, što se tiče setve”, objašnjava Darko Simić iz PSSS Šabac.

Vlage nedostaje i ozimim usevima, ali im pogoduje temperatura. Pšenica je u fazi vlatanja. A poljoprivrednici završavaju prihranu tog useva.

Sporadično je primetna pojava bolesti useva. Savet poljoprivrednicima je da ozima žita zaštite od korova koji su sve prisutniji.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com (manfredrichter) 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor