Poljoprivrednici ne žure sa setvom (SRB)

U prvoj dekadi aprila na području Sombora kiša je padala samo jednom. Vlage u zemljištu nema dovoljno, ali setva je u toku i poljoprivrednici se nadaju kišnim danima, što će pomoći da kukuruz i soja ujednačeno niču.

Tokom marta i u prvoj dekadi aprila na području Sombora palo je oko 10 litara kiše po kvadratnom metru, a za taj period uobičajeno je da padne od 30 do 100 litara. Sušnom martu i aprilu prethodila je takođe suša, ali ratari više ne mogu da čekaju i ovih dana u toku je setva kukuruza i soje.

“Male su količine vlage, ali ovih sedam, osam litara koliko je palo pre nekoliko dana malo je poboljšalo situaciju tako da sam počeo setvu soje. Sa ovim padavinama koje su najavljene mislim da će biti dobro. Čekali smo kišu i porast temperature tako da se nadamo da će uslovi biti povoljni za nicanje soje”, kaže Milan Žužić, poljoprivrednik iz Prigrevice.

Suša je razlog što stručnjaci ratarima preporučuju da seju sorte iz više grupa zrenja.

“Sorte ranije vegetacije ranije prolaze kritične faze za vlagu i mogu dati dobar prinos i u sušnijoj godini”, kaže Jelena Ivan savetodavac u PSS Sombor.

Milovan Trbojević neće sejati soju već samo kukuruz. Sa setvom ne žuri. Sačekaće još nekoliko dana. Nadajući se kiši.

“Suva je zemlja. Čekaću još nekoliko dana, pa i ako ne bude kiše počeću setvu kukuruza, ne može se više čekati”, kaže Milovan Trbojević, poljoprivrednik iz Stapara.

Poljoprivrednike ohrabruju najave da će za nekoliko dana padavina biti. Bez obzira koliko padne kiše dobro će doći.

“Hoće biće problem jer ako naklija, a zasuši klica će propasti. Sad za setvu nam treba barem 10, 15 litara po kvadratnom metru”, kaže Žužić.

“Ako ne bude kiše kukuruz će nejednako nicati i to će biti problem”, kaže Trbojević.

Poljoprivrednici kažu da vlage ima u dubljim slojevima. Na 10 do 15 centimetara. Da bi što bolje iskoristili tu vlagu ratari obavljaju setvu na većoj dubini.

Izvor: RTV

Foto: www.freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor