Prehrambeni proizvodi bilježe stalni rast izvoza (HR)

Ove se godine na zajedničkom štandu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, koji se održava od 9. do 13. travnja, predstavlja šest hrvatskih firmi – Kraš, Molson Coors, Dalmacijavino, Kapronca, Udruga Plavac mali s Pelješca i Ivatom – a izlaže i Hrvatska turistička zajednica te brend Vina Croatia Vina Mosaica, koji HGK sustavno promovira na stranim tržištima.Ovogodišnja zemlja partner je Kina, a kako navode iz HGK-a, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj jedan od najvažnijih trgovačkih partnera, a interes domaćih kompanija za kinesko tržište sve više raste, sajam je odlična prilika našim tvrtkama da se predstave potencijalnim izvoznim partnerima.

Vjeruju tradiciji

– Proizvodi hrvatske prehrambene industrije zbog svoje vrhunske kvalitete bilježe stalni dvoznamenkasti rast izvoza upravo na najkonkurentnija tržišta EU-a. Zato vjerujemo da će ih snažnije prepoznati i kinesko tržište. Iako nam je izvoz u Kinu rastao u 2018. po stopi od 25 posto i dosegnuo brojku od oko 142 milijuna eura, sigurno je da ne možemo biti zadovoljni i da su hrvatski izvozni potencijali mnogo veći. Posebice u području visokofinaliziranih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda – za što bi preduvjet bilo efikasnije rješavanje pitanja certifikata i dozvola za izvoz pojedinih proizvoda – istaknuo je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, naglasivši kako ne smijemo zanemariti ni potencijale susjednih tržišta na kojima su naše tvrtke već etablirani brendovi, prepoznati po kvaliteti.
I dok s Kinezima imamo deficit u robnoj razmjeni, u trgovinskim odnosima s BiH imamo suficit u iznosu od 629 milijuna eura. Od poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda najviše izvozimo pivo, čokoladu, vodu i pekarske proizvode. Kraš izvozi oko 50 posto svoje proizvodnje, a dobar dio tog izvoza odlazi u BiH, gdje potrošači vjeruju njihovoj tradiciji i kvaliteti, što pokazuju i brojke. Naime, prošle smogodine u BiH izvezli čokolada i proizvoda od kakaa za gotovo 28 milijuna eura, a velik dio tog kolača otpada upravo na Kraš.

Originalni brendovi

– Kraš je svoj položaj izgradio na proizvodnji visokokvalitetnih slastica i njegovanju originalnih brendova. Zato danas nismo samo vodeći u svojim proizvodnim kategorijama, nego se nalazimo i među najjačim markama robe široke potrošnje – istaknuo je Saša Polić, koordinator marketinške komunikacije u Krašu.
– Zasad izvozimo manje količine naše proizvodnje u zemlje EU-a, a želja nam je da se snažnije orijentiramo na strana tržišta. Zato smo tu u Mostaru, očekujemo da ćemo pronaći nove poslovne partnere koji će prepoznati kvalitetu naših voćnih likera – kazala je Natalia Županić iz tvrtke Kapronca.
Mostarski sajam je, prema broju izlagača i posjetitelja, najuspješnija sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Ove će godine oko 900 izlagača iz 30-ak država predstaviti svoje proizvode posjetiteljima, kojih se očekuje više od 40.000.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor