Ratari očekuju umanjene prinose pšenice (SRB)

Na južnobanatskim njivama pšenica je u lošem stanju zbog nedostatka vlage u zemljištu. U poslednja dva dana palo je samo pola litre kiše po kvadratnom metru, a potrebno je bar 30 litara da bi se biljka oporavila. Ratari očekuju znatno umanjene prinose.

Poljoprivrednici iz južnog Banata nisu zadovoljni kako im je počela sezona. Uljanu repicu su morali da preoru jer nije nikla, a sad je i pšenica u lošem stanju zbog nedostatka vlage. Ova biljna kultura kasni dva meseca u razvoju zbog nedovoljno padavina.

“Biljka se bori, u fazi je intenzivnog rasta, prošla je fazu prvog kolenceta, ali žedna je. Sve smo uradili, prihranili smo je, ali je i dalje žedna”, kaže Slavko Žuržulj, poljoprivrednik.

U prva 3 meseca ove godine palo je samo 70 litara kiše po metru kvadratnom, što će smanjiti prinose za 30 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Manjak je očigledan. Sad samo očekujemo da imamo barem nešto, da pokušamo jedan deo troškova da pokrijemo. Ne možemo nikako da pokrijemo sve troškove, niti može pšenica da se oporavi u narednom periodu”, navodi Jovica Jakšić, poljoprivrednik.

Stručnjaci iz Instituta Tamiš ne preporučuju da se sada uđe u njive i preorava, jer će se zemlja dodatno isušiti. Treba čekati neke veće padavine.

“Ukoliko bude dovoljno vlage i ukoliko bude pala kiša, ne ova najavljena od 8 do 10 litara po metru kvadratnom, koja ne predstavlja apsolutno ništa značajno za rast useva, da sačekaju kakvo je stanje vlažnosti, pa onda da urade drugu prihranu”, kaže Bogdan Garalejić, iz Instituta Tamiš.

Za stanje pšenice trenutno je dobra vest što za sad nisu primećene neke ozbiljne bolesti.

Izvor: RTS
Foto: www.freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor