Mnogo rada, a zarada sve manja (SRB)

Porodica Ljubisavljev iz Banatskog Brestovca godinama proizvodi povrće i rasad, koji trenutno prodaje na veliko u obližnjim gradovima. Iako rade mnogo, zarada je – kažu – sve manja.

Svi članovi porodice Ljubisavljev iz Banatskog Brestovca ovih dana su u plastenicima gde rasađuju više vrsta povrća: paradajz, papriku, tikvice, krastavac.

Čeka ih veliki posao jer imaju dvadeset plastenika, a proizvode prodaju na pijacama u Pančevu, Smederevu, Požarevcu, Vršcu. Ulažu u seme, gorivo, grejanje i zalivne sisteme i kažu da se nekad više zarađivalo.
Srđan Ljubisavljev kaže da je zarada sve manja i sve lošija: „Iskreno kažem, preživljava se. Sami radimo, retko kad uzmemo radnike, zato što nema više toliko koristi.”

„Radi se mnogo, od jutra do sutra. Krenuli smo od 1. februara i sad nema prestanka do Svetog Nikole”, kaže Gruja Ljubisavljev.

Kao i ostali poljoprivrednici, Ljubisavljevi dobijaju subvencije od 2.000 dinara po hektaru, ali kažu da to nije dovoljno. Ipak, država im je pomogla da kupe plastenike i traktor.

„Za deset plastenika smo dobili 460.000 dinara pre dve godine i dobili smo 40 odsto subvencija, odnosno bespovratnih sredstava za kupovinu novog traktora”, kaže Srđan Ljubisavljev.

Rasad se trenutno prodaje po ceni od 50 dinara za paradajz i 25 za papriku, a uskoro stiže i rasad dinja i lubenica, koje gaje na otvorenom, od čega očekuju dobar rod i veliku potražnju, kao i prethodnih godina.

Izvor: RTS

Foto: www.freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor