Selo može biti mirna luka za mlade (SRB)

Rođenjem petog deteta, Vojislav i Jasmina su brz i stresan beogradski život, zamenili mirnim, u čajetinskom selu Kriva Reka. Namera im je da stvore samoodrživo gazdinstvo, nastavljajući tradiciju gajenja alpskih koza Vojislavljevih roditelja

Zbog kvaliteta i tražnje za kozjim sirom koje proizvodi svekrva, Jasmina Kostić je razmišljala o prelasku iz Beograda u Krivu Reku, a definitivno su se odlučili s njenom petom trudnoćom, prošlog leta.

“Poljoprivredi treba vremena, mi smo ovde tek godinu dana. Ne ide onako brzo kao što smo mislili, ali opet ide nekim svojim putem, ide u pravcu u kom smo zacrtali”, priča Jasmina.

Dve ćerke su ostale na školovanju u gradu, dvojica dečaka su krenula u školu i vrtić u selu, a najmlađi Vuk još uvek samo prati mamu i tatu u proširivanje babinog i dedinog gazdinstva.

Uz pedesetak alpskih koza, gaje i piliće, mangulice, sagrađena je mlekara, nastoje da osim na pragu, u Užicu i Beogradu, plasiraju sir i na Zlatiboru.

Jasmina je bila uspešan projekt menadžer u Beogradu, a Vojislav je radio u inostranstvu, i cilj im je jedno samoodrživo domaćinstvo, gde će proizvesti dovoljno hrane i za sopstvene potrebe i za životinje, kao i potrebnu energiju, oslanjajući se na nauku.

“Video sam sve što je dobro i što je loše i u Evropi, i na istoku i na zapadu, i gledam da zajedno sa Jasminom, da napravimo neku našu priču, da pokupimo sve što je dobro, što smo videli, kao što je akvaponija. To je sistem gde gajimo ribu u bazenima, riba hrani biljku, biljka prečišćava vodu i vraća čistu vodu ribi i kao završno imamo plod biljke i imamo ribu koja poraste”, objašnjava Jasminin suprug, Vojislav Nićiforović.

Upravo im je stigao plastenik za akvaponiju i dok planiraju kako da sve profunkcioniše do kraja godine, Jasmina uzgred dogovara i aktivnosti čajetinskog Saveza seoskih žena u koji se rado uključila.

“To je zapravo ona doza menadžmenta koja meni prija, koja nije toliko stresna, ja sam od tog stresa velikog i pobegla, a nešto što svojim znanjem i svojom energijom mogu da doprinesem ovoj zajednici. Ovde su žene fenomanalne, seoske žene zaista svašta znaju”, kaže Jasmina.

Planova je napretek, stava je da će udružene lakše plasirati svoje proizvode, ostvarivati redovne prihode, te primerom pokazati i drugima da selo može biti mirna luka za mlade bračne parove, kakva je Kriva Reka za njenu sedmočlanu porodicu.

Izvor: RTS

Foto:ilustracija  www.freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor