Presjek nedelje 08.04.-12.04.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu nije se mijenjala. Zvanične realizacije za vještački suv kukuruz zabilježene su po 0.28KM/kg+pdv. Nije zabilježena promjena cijene kukuruza ni iz uvoza. Uglavnom se vozio kukuruz sa tržišta SRB, te su zabilježene zvanične realizacije za prirodno suv po cijeni od 133.00Eur/t(SRB/BIH).

PŠENICA

Stabilna cijena pšenice na domaćem tržištu. Pregovori na terenu za pšenicu merkantilnu rinfuz od 76hl vođeni su  po 0.34KM/kg+pdv (FCO BRČKO DISTRIKT). Stabilna cijena pšenice merkantilne rinfuz i sa tržišta Srbije. U zavisnosti od kvaliteta mlinska pšenica se nudila od 185.00Eur/t pa na više. Sa tržišta Mađarske tokom  sedmice zabilježeni su pregovori za pšenicu A kvaliteta po 197-210.00Eur/t (HU/BIH).

SOJINA SAČMA 

Cijena sojine sačme 45% proteina, Bimal, rinfuz za ovu sedmicu nudila se po 0.665KM/kg+pdv.  U odnosu na prethodnu sedmicu zabilježen je porast cijene  na domaćem tržištu za  sojinu sačmu Brazil, uslovljen rastom cijene u luci Kopar. Na terenu se pregovarala sojina sacma 46% proteina Brazil, rinfuz po 0.68-0.685KM (FCO KUPAC). Izvozna cijena sojine sačme iz Kopra u porastu, ponude su za istu ove sedmice zabilježene do 325.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Stabilna cijena tokom sedmice zabilježena je za stočno brašno pšenično-džakirano. Pregovori na terenu vođeni  su po 0.26KM/kg+pdv.  Sa tržišta Srbije i ove sedmice cijena za stočno brašno pšenično-džakirano stagnira. Pregovori na terenu vođeni su po 110.00Eur/t (SRB/BIH).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor