Semberski povrtari i fabrika “Sava” osnovali klaster (BIH)

Semberski povrtari i Prehrambena industrija “Sava” iz Bijeljine osnovali su klaster u koji će se uključiti i poljoprivrednici iz 10 opština regije u cilju unapređenja proizvodnje voća i povrća i bolje saradnje sa fabrikom.

Funkcionisanje klastera biće podržano sredstvima IFAD projekta, ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka. Ministarstvo poljoprivrede će sa 900.000 marake podržati proizvođače koji će potpisati ugovore i svoje proizvode predati u “Savu”.

Formiranje klastera, spas je i za poljoprivredne proizvođače i fabriku Sava. Ovim vidom udruživanja, proizvođačima će biti obezbijeđeno 50 odsto sredstava ukupne investicije za proizvodnju, kao i siguran otkup, a fabrika će dobiti dovoljno domaće sirovine za preradu. Cilj je da se dodatno osnaži primarna proizvodnja, ali i prerađivački sektor.

– Razvijati samo primarnu proizvodnju a ne razvijati paralelno i prehrambenu industriju koja treba da preuzme te proizvode primarne proizvodnje je besmisleno, tako da ćemo mi u budćem periodu posebnu pažnju posvetiti tom sektoru – istakao je ministar poljoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Poljoprivredni proizvođači koji sa fabrikom sklope ugovor o proizvodnji i otkupu imaće subvenciju za repromaterijal. 40 odsto investicije obezbijediće resorno ministarstvo, a 10 odsto lokalne zajednice.

– Ostalih 50 odsto koje treba da plate za repromaterijal, pesticide herbicide, sjemena, vještačka đubriva, mogu da predaju u sirovini, odnosno svom proizvodu – naglasio je direktor “Save” Stevo Filipović i dodao da će fabrika izmiriti troškove dobavljaču.

 

Izvor: infobijeljina

Foto: pixabay

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor