Brnabić: U bezbednosti hrane ne sme biti kompromisa (SRB)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u bezbednosti hrane na tržištu Srbije ne sme da bude kompromisa, i istakla da se Vlada na sistemski način bavi bezbednošću namirnica koje su dostupne na našem tržištu.

Brnabić je, otvarajući konferenciju “Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije“, naglasila da Vlada sprovodi reforme u oblasti bezbednosti hrane pre svega zbog građana i kvaliteta njihovog života, a ne zbog ispunjavanja normi i formalnog usklađivanja sa propisima EU.

Ona je navela da je tema bezbednosti hrane konačno na dnevnom redu i da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno približno tri miliona evra.

Pomenuta laboratorija je pravi primer modernizacije i reforme koju sprovodimo, poručila je premijerka i najavila da se uskoro očekuje otvaranje fizičko-hemijske laboratorije sa najsavremenijom opremom.

Prema njenim rečima, to će omogućiti da ispitujemo bezbednost namirnica i otklonimo svaku sumnju koja se eventualno pojavi.

Vlada konstantno radi na jačanju nacionalnih sistema za kontrolu hrane, navela je Brnabić i prenela da je izuzetno zadovoljna radom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa ministrom Branislavom Nedimovićem na čelu.

Prema njenim rečima, bezbednost hrane je oblast koja će u potpunosti promeniti našu poljoprivredu.

U ovoj oblasti imamo ozbiljan sistemski pristup za koji verujem da će dati rezultate. Bezbednost hrane je osetljivo pitanje, a država je u obavezi da obezbedi to da hrana za potrošače bude sigurna, poručila je premijerka.

Ona je kao izazov navela stvaranje uslova za razvoj industrije hrane, kako bi se podigla njena konkurentnost i omogućilo da se poljoprivredni proizvodi iz Srbije takmiče na strogom svetskom tržištu.

Takođe, kako je naglasila, posao države jeste i da poboljša poslovni ambijent za industriju hrane time što će poljoprivreda biti rasterećena administrativnih barijera.

U oblasti bezbednosti hrane neophodna je saradnja između ministarstva, prehrambene industrije i potrošača, objasnila je Brnabić i napomenula da se sistemski radi na modernizaciji poljoprivrede i njenoj digitalizaciji.

Prema njenim rečima, trenutno je pod sistemima za navodnjavanje samo dva odsto poljoprivrednih površina, a plan je da ih na kraju mandata sadašnje vlade bude između sedam i osam odsto.

Nedimović je najavio da će ove godine bezbednost hrane biti u fokusu resornog ministarstva, kako bismo što pre otvorili Poglavlje 12, koje se odnosi na tu važnu oblast.

On je ukazao na to da se poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na usklađivanju propisa i uspostavljanju institucija koje će na najbolji način omogućiti potpunu zaštitu i kontrolu prehrambenih proizvoda.

Ministarstvo je dobilo odobrenje da zaposli 71 novog poljoprivrednog inspektora, koji će, kako je rekao, biti prva linija odbrane u borbi za bezbednost hrane.

Prema njegovim rečima, ti inspektori biće opremljeni i obučeni u skladu sa svim direktivama EU koje se odnose na bezbednost hrane, a biće raspoređeni u uprave za zaštitu bilja i za veterinu.

Oni će, kako je naveo, raditi na čitavoj teritoriji Srbije sa akcentom na glavnim graničnim prelazima na kojima se unosi hrana u Srbiju, kao što su Gradina, Horgoš i Batrovci.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da Vlada Srbije ulaže velike napore u borbi za bolji kvalitet hrane, što se već odražava i na izvoz Srbije.

U poslednjih devet godina utrostručen je izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u EU, koji je samo prošle godine iznosio 1,3 milijarde evra, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, zajednička poljoprivredna politika EU, kojoj i Srbija kao zemlja kandidat teži, jedna je od najsloženijih, najskupljih i najuspešnijih politika EU, koja je omogućila da to tržište bude jedno od najboljih za proizvodnju i izvoz hrane u svetu.

Zbog toga je važno da Srbija obezbedi preuzimanje standarda o bezbednosti hrane koji su i tema Poglavlja 12, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, uz ocenu da, bez obzira na dosadašnji sistem usklađenosti Srbije sa zahtevima prehrambenog tržišta EU, treba da se ulaže još napora.

To se, pre svega odnosi na izradu nacionalne strategije koja bi sadržala pravne tekovine EU u oblasti bezbednosti hrane, potom jačanja administrativnih kapaciteta, kao što su obuka i zapošljavanje inspektora i kontrola hrane na granicama koja bi trebalo da bude predvidiva i da analizira rizike uz obezbeđivanje visokog stepena prohodnosti robe u oba smera, rekao je Fabrici.

On je poručio da će EU nastaviti da pruža pomoć Srbiji u toj oblasti, napominjući da je do sada Unija obezbedila 35 miliona evra za bolji sistem bezbednosti hrane.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: pixabay.com (artursfoto)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor