Najveća nacionalna izložba stoke na Balkanu na Novosadskom sajmu poljoprivrede (SRB)

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan od 11. do 17. maja, uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće organizovana najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posetoci će moći da vide više od 1.600 životnja.

Goveda će biti izložena u Hali 12, a prvi put na Sajmu biće predstavljeno belgijsko plavo goveče. Kombinovana simentalska rasa, kao i mlečna rasa holštajn-frizijska biće i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13.

Posetioci će moći da vide konje u Hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, a biće i nonijusa, hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija. Prijavljeno je više od 800 ovaca, od kojih će stručnom selekcijom biti odabrana polovina za izložbu na Sajmu. Najzastupljenija rasa koza je sanska i alpino rasa, a prvi put biće predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja medju kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam će biti prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstaviće se autohtone rase u Srbiji. Vidno će biti istaknuta mesta na kojima će biti predstavljene životinje na Izložbi genetskog potencijala, odnosno u okviru dela sajmišta na kojem su izložene i ostale rase te vrste.

Izvor: www.sajam.net

Foto: pixabay (Alexas_Fotos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor