Prvo sertifikat, pa izvoz mesa u arapske zemlje (SRB)

Komisija Saudijske Arabije boravi u Srbiji kako bi utvrdila da li junetina koju nudimo za izvoz ispunjava sve njihove, pre svega verske, standarde. Kada dobijemo njihov sertifikat, počeće i izvoz junećeg mesa na tržište Zaliva, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku rekao da su zemlje Persijskog zaliva jedno od platežno najsposobnijih tržišta i da će cene izvoza junetine biti najviše koje na tržištu u ovom trenutku mogu da se nađu.

“Sertifikaciono telo ‘Esma’ će nam omogućiti, kada dobijemo ovaj Halal standard i kada usaglasimo sertifikate za goveđe, jagnjeće i pileće meso, da se krajem maja dogovorimo o poslovima i krenemo u Zaliv. To je dobro tržište koje otvaramo posle Turske, Kine i drugih tržišta koja nam nisu bila dostupna u poslednjih 40-50 godina”, kaže Nedimović.

Ministar je rekao i da je stočarstvo grana koja predstavlja motor koji vuče poljoprivredu.

“Subvencije za tov goveda je povećan za 50 odsto, u sistemu krava–tele za 100 odsto. Imamo povećanu tražnju za goveđim i jagnjećim mesom na svetskom tržištu. Prošle godine bilo je 20 odsto više zahteva za subvencije, što govori da ljudi ulaze u sistem i poljoprivrednici ne treba da brinu jer imamo dovoljno novca i posle Uskrsa biće doneta sva rešenja i data na plaćanje”, naglašava ministar poljoprivrede.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (OpenClipart-Vectors)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor