Velike potrebe Kine za bobičastim voćem – uvoz borovnica porastao je čak 70 posto

Kina predstavlja ogroman izazov globalnim dobavljačima jagodičastog voća jer tamošnji potrošači sve su bogatiji i uz to traže zdraviju hranu
To su na Global Berry kongresu (GBC) koji je prošlog mjeseca održan u Roterdamu zajedno izjavili Emara Goug iz Promar Internationala i David Smit iz Hortifruta.

Posebno su tražene borovnice zahvaljujući svom slatkom okusu i zdravstvenim svojstvima, rekao je Goug, dok su svježe maline i kupine odmah iza borovnice.

Uvoz borovnica porastao je 70 posto u poslednjih pet godina, kaže Goug, i potrošači preferiraju velike bobice koje su čvrste na dodir. U međuvremenu, proizvodnja borovnice u Kini ubrzano se povećava. Za četiri godine je porasla za 40 posto.

Smit procenjuje da će do 2022. godine kineska gornja srednja klasa činiti 54% stanovništva – što je oko 431 milijuna, a srednja klasa 22% ili 175 milijuna potrošača.

Ova demografska promjena otvara ogromne mogućnosti za izvoz voća, rekao je on, jer kada siromašni postanu srednja klasa, oni „kupuju više“, a kada prelaze u gornju srednju klasu, „kupuju skuplje“.

“Srednja klasa u usponu će promjeniti sve u Kini”, rekao je delegatima GBC-a.

Smit je izjavio kako su nedavna istraživanja pokazala da je više potrošača nego ikada (51 posto) spremni platiti više za vrhunske prehrambene proizvode.

U isto vrijeme, Kina doživljava rast prodaje od 20 posto organskih proizvoda, a predviđa se da će postati najveći svjetski uvoznik organske hrane.

U međuvremenu, pojava plaćanja mobilnim telefonima i novih maloprodajnih sustava koji se pojavljuju u Kini, poboljšala je obim prodaje. Primjer za to je Alibaba’s Hema online trgovina kojoj se može pristupiti samo sa mobilnom Hema aplikacijom. Druge kompanije prate taj primer. To su JD.com sa 7Fresh, i Tencent sa Carrefour Le Marche.

David Smit živi u Kini i radi za dobavljača čileanskih jagoda Hortifrut. Emara Goug je viši konzultant u Velikoj Britaniji u agenciji za poljoprivredu Promar International.

 

Izvor: agrobiz

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor