Kampanja zaštite pčela od trovanja opasnim materijama (SRB)

Na inicijativu udruženja pčelara, a uz saradnju sa Fitosanitarnom inspekcijom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, u toku je akcija zaštite pčela od trovanja. Kampanja će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone, a ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, neonikotinoidom, predviđene su vrlo rigorozne kazne. …

Upozorenje nadležnih, koje je u periodu cvetanja i prskanja bilja upućeno pre svega ratarima i voćarima, zapravo je apel u interesu svih. Akciji zaštite pčela od trovanja opasnim materijama pridružili su se i pčelari sa severa Banata koji su u više navrata morali da spašavaju svoje košnice od trovanja i pomora.

“Svake godine, u određenim delovima atara desi se trovanje upotrebom zabranjenih pesticida, tzv. neonikotinoida. Država je u više navrata to zaustavljala, pa uredbama produžavala rok trajanja, da bi konačno 2015. godine, posle teškog velikog trovanja i kada je samo u Kikindi 3.509 košnica stradalo, država to bukvalno zabranila”, kaže Saša Čolak iz Udruženja pčelara “Kikinda”.

Poštovanje zakonske regulative, bolja saradnja i informisanost svakako su najbolja osnova u kampanji zaštite pčela, a pravi efekti već su vidljivi.

“Mi smo u poslednje dve godine već toliko mnogo uradili upravo na planu edukacije i bolje saradnje, da se pomaci na bolje već vide. Agitujemo na ljude koji imaju veće parcele i voćnjake da ne prskaju u cvetu, što je sasvim normalno i kod nas uostalom zakonom zabranjeno”, naglašava Marinko Petrović iz Udruženja pčelara “Roj” iz Ruskog Sela.

Kako naglašavaju u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su da se pridržavaju određenih smernica. To, između ostalog podrazumeva da se sredstva mogu kupovati isključivo u registrovanim poljoprivrednim apotekama, uz poštovanje priloženog uputstva, a tretiranje se obavlja u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim satima. Ne smeju se koristiti sredstva koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja. S druge strane, pčelari su u obavezi da na adekvatan način obeležavaju pčelinjak.

“U ovoj godini, Uprava za zaštitu bilja će preko Fitosanitarne inspekcije, a u saradnji sa Savezom pčelinjih organizacija Srbije, organizovati uzorkovanje suncokreta u cvetu, a u cilju dokazivanja eventualnog prisustva aktivne materije koja pripada hemijskoj grupi neonikotinoida koji su veoma otrovni za pčele i čija je upotreba i primena zabranjena”, objašnjava Milan Ružić, fitosanitarni inspektor za Srednjobanatski okrug.

Ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, predviđene su vrlo rigorozne kazne, koje se za pravna lica kreću od 700 hiljada do 3 miliona dinara, a za fizička lica od 35 do 50 hiljada dinara.

Izvor: RTV

Foto: Freeimages

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor