Presjek sedmice 15.04.–19.04.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Ponuda kao i cijena kukuruza na domaćem tržištu stagniraju. Kupci su za isti spremni platiti cijenu do 0.28KM/kg+pdv. Vlada stagnacija kada je u pitanju izvozna cijena kukuruza sa tržišta Srbije. Uglavnom se trguje sa prirodno suvim kukuruzom gdje su zabilježene realizacije po 132.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA

I ove sedmice stabilna cijena pšenice na domaćem tržištu. Zvanična realizacija zabilježena je za pšenicu domaćeg porijekla, 73hl, 11%pr po 0.35KM/kg+pdv. Zbog i dalje visokih izvoznih cijena, vladalo je slabije interesovanje za uvozom pšenice sa tržišta Srbije. Kupcima se nudila pšenica standar kvaliteta (12%pr, 24gl) po 190.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Mađarske cijena pšenice A kvaliteta stagnira.

JEČAM

I ove sedmice bilo je interesovanja za uvozom ječma sa tržišta Srbije gdje cijena bilježila blagi pad. Zvanično trgovanje zabilježeno je po 178-180.00(SRB/BIH). Cijena ječma sa tržišta Mađarske bilježila je blagi pad, kupcima se isti nudio i po 168.00Eur/t (HU/BIH).

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme, 46% proteina Brazil, na domaćem tržištu nije bilježila promjenu. Zvanične realizacije zabilježene su po 0.67KM/kg+pdv, za FCO kupac (Tuzlanska regija), dok su pregovori vođeni i po 0.68KM/kg+pdv. Krajem sedmice, došlo je do blagog pada izvozne cijene u Kopru. Ponude prema Bosni išle su I po 318.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Ponuda stočnog brašna na domaćem tržištu zadovoljava potrebe kupaca, cijena stagnira. Pregovori za ovu sedmicu bilježe se po 0.26KM/kg+pdv.
Izvozna cijena sa tržišta Srbije takođe nije bilježila značajniju promjenu. U Sistem je pristiglo zvanično trgovanje po 110.00Eur/t (SRB/BIH).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor