Zašto raste cena mesa? (SRB)

Cene svinjetine porasle su i na evropskom nivou za 30 odsto

Da li zbog afričke kuge, ili zbog nadolazećeg Uskrsa, tek svinjsko meso u svim svojim oblicima poskupilo je poslednjih nedelja za stotinak dinara po kilogramu.

Dok smo pre mesec dana kilogram mesa mogli da nađemo i za manje od 400 dinara, danas cene mahom prelaze 500, dok je za kvalitetnije komade mesa, poput filea i otkoštenog karea, potrebno izdvojiti i blizu 700 dinara, koliko smo navikli da dajemo eventaulno za junetinu.

Jedni za ovakvu situaciju krive afričku kugu, koja na globalnom nivou pravi probleme proizvođačima, jer je svinjski fond desetkovan u brojnim državama zbog obaveze ubijanja zaraženih životinja.

Cene svinjetine porasle su i na evropskom nivou za 30 odsto, pa je samo bilo pitanje vremena kada će talas poskupljenja stići i do nas.

Sa druge strane, u Srbiji cena mesa tradicionalno skače uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, a ako uzmemo u obzir da će uskoro i Đurđevdan, ne čudi nas što su cene otišle u nebo.

Agroekonomista Drago Cvijanović objašnjava da su svi prehrambei proizvodi u stalnim promenama cena na gore i dole.

– Prodavci koriste praznike da podignu cene, to nije ništa novo. Svi znamo da su prasići i jagnjići pred 1. maj i Uskrs najskuplji. Čim je velika potražnja, a manja ponuda, cena se pomera na gore. Sigurno deo “krivice” snosi i afrička kuga, ali je činjenica da trgovci prave iskorake za praznike kako bi skinuli malo kajmaka, jer znaju da će tada i oni sa najmanjim primanjima dati novac za meso – objašnjava on.

I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, mesari objašnjavaju da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima naše zemlje i 190 dinara.

– Povećana je tražnja, pa je veća i cena, to je normalno. Već polovinom maja doći će do stabilizacije cena, jer su sada porasle cene samo svežeg mesa, dok su cene prerađevina ostale iste – priča Goran M, vlasnik jedne beogradske mesarske radnje.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor