Sukob između ratara i pčelara (SRB)

Kolege nemaju razumevanja jedni za druge

Proleće umesto da ujedini poljoprivrednike na početku sezone, stvorilo je razmirice koje su na ivici eskalacije. Pčelari su, s jedne strane, očajni zbog pomora pčela koji je uzeo maha, a suncokretari se plaše da upravo zbog njih neće moći da pripreme i zaštite svoje biljke.

Kao što smo već pisali, pčele su, kako se ispostavilo uglavnom otrovane pesticidima koje su koristili voćari, ali i povrtari na svojim voćnjacima i njivama. Tako su se ovih dana društvenim mrežama proširile fotografije u video snimci uništenih pčelinjaka.

Ali nisu te slike jedine koje kruže. Zapravo, vodi se pravi mali rat između suncokretara i pčelara.

Naime, suncokretari nisu spremni da se odreknu svog redovnog posla, odnosno prskanja njive i bune se, pa deluje kao da kolege nemaju razumevanja jedni za druge.

– Zatvorite tu gamad dok se ne obavi prskanje. Ko će mi to nadoknaditi? Vi ne plaćate porez nikome što iskorišćavate te inskete a med vam je 700 dinara. Šta ste vi uložili za kilogram meda – samo jedan je od komentara.

Drugi se nadovezuju kako to nije ničiji trud, odnosno da je to “rad tih gamadi”.

Pčelari se pravdaju da pčele imaju važnu ulogu i da nije njih, bilo bi gladnih, odnosno, da ne bi postojale ni biljke. Pozvaju i na međusobni bojkot.

Mnoge rasprave, koliko smo primetili idu i u pravcu dileme da li je starija kokoška ili jaje, ali ima i onih koji pozivaju da se smire strasti i prozivaju državu da bi trebalo nešto da preduzme.

A predstavnici države i jesu obećali pomoć. Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede pokrenula je akciju za zaštitu pčela u Srbiji. Upravo se ta akcija odnosi na zaštitu pčela od trovanja opasnim materijama. Predlaže se i unapređenje regulatoronog okvira i jačanje kapaciteta inspekcija.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (Capri23auto)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor