Usevima prijalo osveženje, ratari priželjkuju još kiše (SRB)

Kiša koja je prošlog vikenda padala na podruju zapadne Bačke došla je kao spas za ozime useve, ali toj kiši obradovali su se i poljoprivrednici koji završavaju prolećnu setvu.
Na području Sombora za pet meseci palo je samo 90 litara kiše po kvadratnom metru, a prosek Vojvodine je oko 600 litara. Deficit padavina je velik, ali prolećna setva se ne može odlagati. Vid Vujanović setvu kukuruza završio je pre nekoliko dana i sada čeka nicanje.
“Dobro je došla ova kiša, ali nije to dovoljno. Prolećnu setvu sam završio i sejao sam samo kukuruz. Nema ni soje, ni suncokreta. A svu proizvodnju kukuruza koristiću za stočnu hranu”, kaže Vid Vujanović, poljoprivrednik iz Lenija salaša.
Jovan Beljanski ovih dana posejaće poslednje hektare. Kaže kiša koja je pala prošlog vikenda dobro je došla, ali padavina treba još.
“Kukuruz i malo suncokreta i to je to ovog proleća. Većinu onoga što proizvedemo iskoristimo u stočarstvu, pre svega za ishranu muznih krava. Sada vlage za nicanje ima dosta, ali treba još barem 10 do 15 litara i onda bi bilo sve dobro”, objašnjava Jovan Beljanski, poljoprivrednik iz Lenija salaša.
“Suncokret sam posejao, ostalo je još malo kukuruza. Za dan, dva biće sve gotovo. Bila je suša, ali posle ove kiše spojile su se vlaga iz gornjeg i donjeg sloja zemlje. Mi ćemo posejati, pa šta Bog da”, kaže Đorđe Stričević, Lenija salaši.
Ratari kažu šta Bog da, jer svesni su da osim od njihovog rada proizvodnja zavisi od toga da li će biti suše ili dovoljno padavina i da li će te padavine biti dobro raspoređene. A to niko ne može da predvidi.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor