Presek nedelje 22.04.-25.04.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

U skraćenoj nedelji pred praznike bez većih promena na tržištu. Većina izvoznika na barže se nije uklapala u ponuđene cene što je dovelo blažeg pada cene. Kupci su najčešće bili krajnji potrošači.

PŠENICA

Na tržištu pšenice bez većih oscilacija, a trgovalo se na približnom nivou kao i predhodne nedelje. I dalje se najviše tražila pšenica mlinskog kvaliteta za koju je Sistem beležio realizaciju 21.80-22.30 din/kg+PDV, dok su se, prema informacijama sa terena, za kvalitetnu pšenicu postizale i više cene.

SOJA

Duži vremenski period soja zrno je bez promena. Ponuda zadovoljavajuća, a potražnja ograničena uglavnom domaćom potrošnjom rezultira malom količinskom realizacijom i stagnacijom cene. Treba spomenuti i da je najveći domaći prerađivač soje (Victiroa oil a.d.) u toku nedelje spustio otkupnu cenu soje.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Na tržištu suncokretove sačme ove nedelje nisu zabeležene značajnije promene: ponuda za sada zadovoljava tražnju, a cena se nije menjala u odnosu na prethodnu nedelju. Sistem je beležio realizaciju za zrenjaninsku suncokretovu sačmu po 24.50 din/kg +PDV, dok se prema informacijama sa terena i dalje trguje u rasponu od 24.50-24.80din/kg +PDV.

SOJINA SAČMA

Tražnja sojine sačme je i dalje oskudna što uslovljava dalji pad cene. Prema informacijama sa terena trgovano je i niže od 42.00 din/kg+PDV.
Iz fabrike „Dunavka“ Veliko Gradište najavljena je obustava proizvodnje u toku praznika zbog remonta.

STOČNO BRAŠNO
Drugu nedelju za redom beležimo malu ponudu operativnih količina i porast cene pšeničnog stočnog brašna. Mnogi mlinovi su najavili obustavu proizvodnje u toku predstojećih praznika tako da se ni u narednom periodu ne očekuje bolja ponuda.

MINERALNO ĐUBRIVO

Prolećna nabavka mineralnog đubriva je završena. Na tržištu mineralnih đubriva nema značajnijih dešavanja, osim što je primetno da ponuđači koriguju cene na niže za AN-Kutina i AN-Mađarski 25/1, zatim kod SAN-Pančevo 25/1 i Urea-Rusija 25/1 pakovana u Srbiji. Od NPK formulacija blagu tendenciju pada ima NPK 16x16x16-Rusija 25/1 i NPK 15x15x15-Rusija 25/1. Cene za ostale formulacije stagniraju. Sistem ove nedelje nije zabeležio trgovanje.

STOKA ŽIVA

Tokom ove nedelje beležimo samo blagi porast cena tovljenika. Cene prasadi za klanje su i dalje u konstantnom porastu koji se može očekivati do Đurđevdana.
Cene krupne stoke i dalje na istom nivou, tako se simental bikovi plaćaju do 2.1Eur sa PDV-om, dok je cena holštajn bikova oko 1.85Eur sa PDV-om.

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (PhotoMIX-Company)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor