Ni trećina zemljišta nije restitucijom vraćena (SRB)

Grad Sombor ima oko 29 hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Od toga, oko 7.500 hektara treba da bude vraćeno starim vlasnicima. Do sada je vraćeno manje od trećine. …

Aleksandar Bošnjak nakon skoro sedam decenija, ponovo je vlasnik zemlje koja je oduzeta njegovoj porodici, a da bi ona bila vraćena, njegov otac ispravljanju te nepravde posvetio je četvrt veka. I konačno, skoro sva oduzeta zemlja vraćena je 2015-te i 2016-te godine.

“Nešto više od tome se pričalo 90–tih i tada je za vreme ministrovanja Somborca Veljka Simina vraćeno deset hektara. Ostatak 130,140 jutara vraćena je pre nekoliko godina. Ta je borba trajala od onog porvog povraćaja, pa do 2015, 2016. godine četvrt veka”, kaže Aleksandar Bošnjak.

Međutim, nisu vraćene parcele koje su i oduzete.

“Bila je komasacija, oduzeta zemlja je davana agrarnim interesentima 45, 46, 47. godine. Tako da je nemoguće bilo vratiti zemlju koja je oduzeta. Vraćeno je relativno blizu. Deo zakona i govori da će se zemljište i vratiti u katastarskoj opštini u kojoj je oduzeta”, kaže Bošnjak.

Većina porodica još uvek čeka pravdu, jer je od 7.500 hektara, koliko potražuju bivši vlasnici, na teritoriji Sombora vraćeno manje od 2.000 hektara. Slična situacija je i u Apatinu, gde vraćanje oduzete zemlje očekuju i Nemci.

“Mnogi podnosioci zahteva čekajući da im imovina bude vraćena umiru. To onda sam proces dovodi na početak. Potrebno je ponovo sakupljati dokumentaciju overavati kod notara, što sam proces usporava i poskupljuje. Pogovo što mnogi moraju da rade i veštačenja, koja su skupa za zemlju koja je oduzeta”, kaže Boris Mašić, predsednik Udruženja Nemaca “Adam Berenc” iz Apatina.

Nakon pet godina vraćeno je tek oko dva posto onoga što se potražuje.

“Ti procesi traju u nedogled tako da je veliko nezadovoljstvo među samim podnosiocima zahteva za restituciju i potpuno je neopravdano da se tamo gde nema nekih većih problema da se predmeti ne rešavaju”, kaže Mašić.

Najveći problem u pribavljanju dokumentacije su zemljišno-posedni listovi, jer zemlja se ukrupnjavala, rađena je komasacija, a kada nema ZK uloška predmeti se stavljaju ad akta ili na dugo čekanje, kažu u apatinskom udruženju Nemaca.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Free-Photos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor