Isplaćeni podsticaji za prošlogodišnju pšenicu (BIH)

Ovih dana Ministarstvo poljoprivrede RS isplatilo je poljoprivrednim proizvođačima podsticaj za otkupljenu pšenicu u prošloj godini, u iznosu od pet pfeniga po kilogramu.

Boško Radić, poljoprivredni proizvođač, koji je jesenas zasijao oko 40 hektara pšenicom, kaže da je isplata podsticaja za pšenicu kasnila, jer je bijeljinski „Žitopromet“, zbog poznatih problema u poslovanju i zaustavljanja proizvodnje, kasnio više od mjesec dana sa slanjem prijava  resornom ministarstvu.

„Isplaćen nam je podsticaj za prošlu godinu, dok se za ovu godinu podsticaj za pšenicu nije ni našao u pravilniku koji je usvojen početkom ove godine. Resorni ministar Boris Pašalić obećao je da će poljoprivrednicima biti isplaćeni podsticaji i za ovogodišnji rod pšenice, ali, to tek treba sačekati. Uglavnom, u pravilniku za ovu godinu nema planiranog podsticaja za ovogodišnji rod pšenice, jer se nije mogla planirati isplata dva podsticaja u jednoj godini“.

Radić kaže da je pšenica trenutno u dobrom stanju, ali da će nakon dva tretiranja zaštitnim sredstvima, zbog obilnih padavina, najvjerovatnije uslijediti i treće tretiranje, što će povećati proizvodne troškove za 50 KM po hektaru.

 

Izvor: info bijeljina

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor