Hrvatska izvozi čak sedam puta više ribe nego što je uvozi, i to najviše na tržišta Europske unije (HR)

Na najvećem međunarodnom sajmu morske hrane European Seafood Exposition 2019., koji se održava od 7. do 9. svibnja u Bruxellesu, Hrvatska je gospodarska komora tvrtkama Cromaris, ZMH Horvat, Mišlov, Arbacommerce, Sardina, PP Orahovica, Orada Adriatic, Kali Tuna i S.I.C. omogućila besplatan nastup.
“Ribarstvo u Hrvatskoj uglavnom je izvozno orijentirano. Gledajući 2018., pokrivenost uvoza izvozom poprilično je dobra. Usporedba 2018. s prethodnom godinom pokazuje blagi rast izvoza, ali i uvoza. No bilanca nam je u plusu za 49 milijuna eura”, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK-a Dragan Kovačević, dodavši da za to ponajprije možemo zahvaliti izvozu svježe i rashlađene ribe, koja ima najbolju pokrivenost uvoza izvozom među svim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima (izvozi se sedam puta više nego što se uvozi).
Naime, izvoz ribe, ljuskara i mekušaca u 2018. iznosio je 46.939 tona, odnosno 170 milijuna eura. Većina domaće proizvodnje izvozi se na EU tržište (Italija, Slovenija, Španjolska) i u Japan. Najznačajniji su nam izvozni proizvodi tuna, brancin, orada i šaran iz uzgoja, svježa i zamrznuta sitna plava riba iz ulova te proizvodi iz prerade (riblje konzerve i slani inćuni).
Tvrtka Mišlov, koja je na sajmu izložila zamrznutu srdelu te marinirane i soljene inćune, 99 posto prerađene ribe izvozi u zemlje Mediterana. Konkurentnost objašnjavaju kvalitetom. Jedan od lidera hrvatske marikulture Cromaris izvozi 80 %. “Iako je naša riba na inozemnim tržištima prepoznata kao kvalitetna namirnica, domaća potrošnja naveliko zaostaje za prosjekom EU-a. Prosjek konzumacije ribe u Europskoj uniji je 20 kilograma po stanovniku, a u Hrvatskoj se kreće oko 10 kilograma”, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK-a Dragan Kovačević.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor