“Kako gledamo vremensku prognozu, ne piše nam se dobro” (SRB)

Zbog suše u aprilu mnogi šabački ratari su prekinuli setvu, a sada usled čestih padavina ne mogu da zaštite ozime useve od korova i bolesti. Od vlage, veća briga su niske temperature koje ne pogoduju nijednom usevu.

U polje se može samo u čizmama i zimskoj jakni. Kiša je prekinula radove i onemogućila zaštitu useva. Povećana vlažnost pogoduje razvoju bolesti i pojavi insekata u ozimim žitima.

“Već neki listovi su počeli da žute, pojavile su se i biljne vaši, i mi sad čekamo povoljne uslove, čim vreme dozvoli da što pre i što hitnije poprskamo. Kako gledamo vremensku prognozu, ne piše nam se dobro”, kaže Goran Kuzmanović, poljoprivrednik iz Šapca.

Sa setvom kukurza se kasnilo. Na nekim parcelama usev tek niče. Pogoduje mu vlaga, ne i temperatura.

“Bleda je biljka, ako nastavi hladno, ne piše mu se dobro. Kasniće sa vlatanjem, i u odsecanju roda, i u žetvi, videćemo da li će dobiti tada kiše, ako tad ne padne, nema ništa”, kaže Stefan Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

“Usevi kukuruza, i ostali usevi koji su posejani, kao što su suncokret i soja, ovi hladni dani nisu im pogodni da bi nastavili dalji porast. Takođe nisu povoljne temperature praćene kišom da bi se usev zaštitio od pojave korova koji će da bujaju posle ovih padavina”, objašnjava Svetlana Zlatarić, PSSS Šabac

Neuobičajeno niske temperatru i hladan vetar u maju, brinu i bostandžije koji su biljke iz plastenika, nedavno posadili na njive.

“Ovakvo vreme kod lubenice, već je to ispod optimuma. I četiri pet puta niže, lubenica ne raste, ne razvija se ispod 13 stepeni, a imamo jutarnje temperature od 3-4 stepena, dnevne sedam osam stepani”, kaže Slobodan Gošić, PSSS Šabac.

Stučnjaci tvrde da padavina nije previše. Problem su, kažu, niske temperature koja će se negativno odraziti na prinos svih poljoprivrednih kultura.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Jannes002)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor