Kako odabrati kvalitetno meso i mesne prerađevine (SRB)

Pratite deklaracije, raspitajte se o poreklu, sirovini… I pazite čije proizvode kupujete

“Kakvo to meso i njegove prerađevine jedemo” – sve je češće pitanje i za mnoge velika nedoumica. Ono iznova postane aktuelno u ovo vreme proleća i nadolazećeg leta kada se dimi roštilj sa svih strana.

Bilo da kupujete ovu važnu životnu namirnicu u marketima ili u mesarama, morate biti sigurni da ste napravili pravi izbor.

A da ne biste doveli u pitanje svoje i zdravlje najmilijih, pustite da tu brigu brinu oni kojima je to posao, a vi se vodite njihovim savetima: iskusni mesari kažu da se sveže meso kupuje nosem i očima, a da obraćate pažnju na boju, mirise i teksturu. Najviše je bojazni prilikom kupovine mlevenog mesa, ali i za to je pravilo da nikada ne birate ono izloženo i gotovo samleveno, već tražite od mesara da samelje tu pred vama.

I mesne prerađevine nekada bije loš glas da u svom sastavu imaju najviše loših supstanci.

Međutim, ne mora da bude tako.

Foto: Pixabay (stafichukanatoly)

Pratite deklaracije, raspitajte se o poreklu, sirovini… Naše velike kompanije morale su da zadovolje visoke standarde u ishrani, kako bi danas bile tu gde jesu, što im daje kredibilitet da im verujete.

Posebno što su one najizloženije rigoroznim kontrolama pa im se logično, i ne isplati da se igraju rizika sa sumnjivom robom. One moraju, između ostalog, da istaknu poreklo i kvalitet same sirovine, ali i tehnologiju prerade. I tu se čini da najviše bojazni ima oko MSM, mehanički separisanog mesa, sirovine koja se koristi za proizvodnju mesnih prerađevina.

Šta čini MSM?

MSM nastaje odvajanjem mesa od kostiju, sa trupa ili delova trupa živine, mora da bude od svežeg mesa, a nivo kalcijuma koji je dozvoljen je najviše do 0,1%.

Kako u Srbiji nema dovoljno ovih sirovina, naše velike kompanije uvoze i to obično iz Francuske i Nemačke. Ti proizvodi imaju i prikaz nutritivnih vrednosti što će vam olakšati izbor.

Da bi vam bilo još jasnije, kada birate prerađevine od mesa, pogledajte da li su sirovine od kojih je napravljen proizvod dobijene primenom BAADER tehnologije koja je zanimljiva po tome što omogućava da se meso i masnoće pritiskom kroz sitne rupice odvoje od žilica i hrskavice. Ovaj način prerade je postao svojevrsni trend u zemljama EU, a kod nas se koristi u proizvodnji polutrajnih kobasica i viršli tako da je usaglašen i sa savremenim higijenskim i sigurnosnim standardima koji su na snazi u našoj zemlji.

Možda niste znali da u Srbiji Neoplanta upravo koristi sirovine dobijene po BAADER tehnologiji za proizvodnju svojih Pipi viršli i kobasica.

Nadležni iz Ministartva poljoprivrede i inspekcije vrše redovne kontrole kako sirovina, tako i procesa proizvodnje koje potvrđuju da su potrošači u Srbiji bezbedni. Tako da, slobodno uživajte u prolećnom roštiljanju!

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (lpegasu )

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor