Povoljni krediti i za zadruge (SRB)

„Konkretna ideja je da zadruge dobijaju kredite za potrebna obrtna sredstva po povoljnim uslovima, a da trošak kamate snose lokalne samouprave iz dela budžeta koji će biti za to namenjen. “, izjavio je ministar zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj sastao se juče sa predsednikom Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice, mr Bojanom Kekićem, a tema sastanka bila je međusobna saradnja u vidu podrške ove poslovne banke na Projektu revitalizacije zadrugarstva koji već treću godinu sprovodi Kabinet ministra Krkobabića.

“Činimo sve da pravimo prave konkretne poteze u korist domaćina Srbije. Današnji susret je otvaranje novog poglavlja i rešavanje za njih jednog veoma važnog pitanja, a to je kako da brzo, lako i povoljno dođu do obrtnih sredstava za svoje poslovanje. Složni u uverenju da je moderan koncept zadrugarstva jedan od načina da se pomogne ostanak stanovništva u malim sredinama danas smo razmatrali najefikasnije načine za konkretnu finansijsku pomoć novoosnovanim i starim zadrugama koje bi im zajedno pružile republička, lokalna vlast i ova poslovna banka.” izjavio je posle sastanka Krkobabić.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice podržao je ministrovu ideju rečima „Ovaj zajednički nastup vidimo kao pravi put korišćenja svih institucionalnih i ljudskih resursa, kao i budžetskih sredstava namenjenih podršci zadrugama i zadrugarima. Smatramo da na ovaj način možemo postići dugoročan i održiv razvoj podržanih zadruga i na taj način pokazati primere dobre prakse i budućim korisnicima sličnih vidova podrške.“

Kekić je najavio da će u saradnji sa Kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj, za kredite podržanim zadrugama, raditi na daljem sniženju kamatnih stopa uz budžetska sredstva namenjena subvencionisanju kamatnih stopa na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Kako je dogovoreno, pored konkurentnih kamata za zadruge kao pravna lica ova banka ponudiće i kratkoročne gotovinske kredite namenjene zadrugarima i njihovim kooperantima, za koje kamata ne prelazi 4,5% i koji će po pitanju otplate biti prilagođeni sezonskim potrebama zavisno od vida proizvodnje i sa grejs periodom. Najavljeno je da će dugoročni krediti za zadrugare imati iste povoljnosti kao i oni za same zadruge – kako po visini iznosa, tako i po kamatnim stopama i periodima otplate.

Izvor: www.mbprr.gov.rs

Foto: Pixabay (Clarine)

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor