Novim pravilnikom lakše i do manje polovne mehanizacije (SRB)

Novi Pravilnik za nabavku mašina i opreme u biljnoj proizvodnji donosi bitne izmene. Umesto 100.000 dinara, minimalna vrednost investicije po zahtevu za povraćaj sredstava sada je 65.000, što će mnogim poljoprivrednicima olakšati kupovinu.

Dotrajalom i starom mehanizacijom većina poljoprivrednika obrađuje oranice. Do nove savremene, kažu, put je dug, i bez subvencija – nezamisliv.

“Kupili smo frezu pipalicu, tarup, voćarski atomizer i kantu prskalicu. To nam puno znači, jer nam je olakšava posao oko voća. Dobili smo povraćaj 50%”, kaže Marko Marković, poljoprivredik iz Rumske.

Uz pomoć države, šabački poljoprivrednici uglavnom kupuju nove priključne mašine za rad u voćnjacima. Prskalice, traktorske kosačice i sistemi za navodnjave su najtraženiji.

“Samo uzimaju mašine koje su pod povraćajem. I uzimaju ljudi koji su sa starim mašinama, stare godine i nemaju račun da ih popravljaju”, kaže Tomislav Bucalo, vlasnik prodavnice poljoprivrednih mašina ”Nomeks”.

Interesovanje za nabavku nove mehanizacije je veliko. Novi pravilnik najviše će značiti poljoprivrednicima koji žele da kupe manju priključnu mašinu.

“Vrednost investicije po zahtevu, mora biti jednaka, ili veća od 65 hiljada dinara, a iznos pojedinačnog računa, jednakn ili veći od pedeset hiljada dinara. Dodate su i neke nove investicije, u tabelu prihvatljivih investicija. Tako da u primarnoj biljoj proizvodnji su konkretno dodati, sušare za žitarice, motokultivatori, pužni transporteri, priključni berači za kukuruz”, kaže Mirjana Milošević, PSSS Šabac.

Povraćaj uloženih sredstava je 50% od vrednosti investicije. Makisamalni iznos koji poljoprivrednik može dobiti u jednoj godini je milion i po dinara.

Koje mašine i opremu možete nabaviti ovim putem pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Milesl)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor