U čepinskoj uljari povećali kapacitete (HR)

Nezadovoljni otkupnom cijenom lanjske godine, ratari su ovog proljeća smanjili sjetvene površine pod suncokretom. No to se, prema izjavama iz najveće hrvatske uljare, neće značajnije negativno odraziti na stanje industrije ulja. Kako navodi Tajana Vrselja, izvršna direktorica prodaje Tvornice ulja Čepin, trenutno stanje hrvatske industrije ulja iz perspektive njihove tvrtke, kao najvećeg domaćeg prerađivača uljarica, stabilno je i zadovoljavajuće.
“Prema našim procjenama, radi se o smanjenju površina pod suncokretom od 5 do 10 posto koje nije drastično te je za nas oslobađanje kapaciteta za preradu drugih uljarica. Naime, Tvornica ulja Čepin od početka 2019. godine prerađuje i soju te smo u mogućnosti osigurati ukupne godišnje potrebe od 150.000 tona zrna uljarica suncokretom, uljanom repicom ili sojom domaće proizvodnje. Ne vidimo poteškoće u budućoj opskrbi tvornice, s obzirom na stabilne površine i suficit soje koji Hrvatska proizvodi”, navodi Vrselja.
Dodaje također da Tvornica ulja Čepin sa Žito grupom ima ugovoreno 25.000 hektara pod suncokretom i 13.000 hektara pod uljanom repicom.

Otkupne cijene

– Svakako treba spomenuti i velike količine slobodnog suncokreta i uljane repice, na koje računamo i za koje ćemo ponuditi tržišnu cijenu. Imajući na umu spomenuto smanjenje površina pod suncokretom, povećat ćemo površine pod sojom, koju također prerađujemo – kaže Tajana Vrselja.
Inače, kako navode iz Tvornice ulja Čepin, uvoz jeftinog ulja (primarno iz Srbije, Mađarske i Ukrajine) jedan je od krucijalnih uzroka smanjenja otkupne cijene suncokreta u 2018. godini, koja je ujedno bila jedna od najnižih u proteklih desetak godina. Prerađivači i otkupljivači nisu imali drugog izbora nego otkupnu cijenu sirovine prilagoditi konkurenciji, te će cijene sirovine i u idućim godinama, kao i do sada, pratiti cijene uvoznog ulja iz inozemstva.
Kad je riječ o konkurenciji, budući da se u Hrvatskoj iz sredstava europskih fondova otvara sve više mini uljara, upitali smo hoće li se proizvodnja specijalnih vrsta ulja – od buče, lješnjaka, češnjaka, maslina i drugog, a koje preferira sve više potrošača, odraziti na ovu industriju.
Iz Tvornice ulja Čepin ističu: “Kada je u pitanju otvaranje mini pogona za maslinova i specijalna ulja, riječ je o hladno prešanim ili ekološkim uljima koja su druga kategorija ulja te ih ne smatramo ugrožavanjem naše proizvodnje. Štoviše, Tvornica ulja Čepin pozdravlja takve projekte te smatramo da otvaranje novih pogona može biti samo dobra prilika za razmjenu znanja, tehnološku suradnju te zajedničko jačanje hrvatskog tržišta ulja.”

Povećana potražnja

Tajana Vrselja dodaje da su trenutno u Tvornici ulja Čepin fokusirani na posljednju kapitalnu investiciju najavljenih ulaganja, a to je izgradnja i opremanje nove linije za punjenje ulja u boce. – Naime, postojeća linija nije na jednakoj tehnološkoj razini poput ostatka naše proizvodnje te ovom investicijom u 2019. godini planiramo ne samo povećati kapacitet punjenja kako bismo odgovorili na povećanu potražnju za našim suncokretovim uljem nego i poboljšati kvalitetu i stabilnost same ambalaže. Vrijednost investicije iznosi 16 milijuna kuna, što od ulaska čepinske uljare u Žito grupu čini ukupno ulaganje u modernizaciju proizvodnje od 200 milijuna kuna – zaključuje Vrselja. Inače, ovdje valja navesti da je dosadašnji godišnji kapacitet prerade u Tvornici ulja Čepin 150.000 tona uljarica s proizvodnjom od 32 milijuna litara rafiniranih ulja.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor