Zašto Srbija nema nijedan proizvod u EU zaštićen oznakom geografskog porekla? (SRB)

Naša država nema nijedan proizvod u EU koji je zaštićen oznakom geografskog porekla.

Nacionalnu geografsku naznaku dosad ima 78 proizvoda.

Među 3.000 proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla u Evropskoj uniji još nema nijednog iz Srbije, iako po kvalitetu nimalo ne zaostaju. Razmatra se da se nekoliko domaćih proizvoda upiše u evropski registar- futoški kupus, leskovački ajvar i fruškogorski med.

Zašto nema naših proizvoda sa geografskom oznakom u registru EU? A koliko ih ima na međunarodnom tržištu, za Prvu TV Zoran Dragojević, rukovodilac grupe za dizajn i oznaku geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu.

“Srbija nije još uvek članica EU. Hrvatska i Slovenija imaju svoje proizvode. Pa čak i Kolumbija ima zaštićene proizvode u EU. Uslov je nacionalna regostracija. Tek kada to uradimo u našoj državi, možemo da konkurišmo u EU”, objašnjava Dragojević.

Od 78 proizvoda, 63 su samo konkretno baš sa teritorije Srbije. Od tog broja su 59 poljoprivredno-prehrambenog karatera.

“Mora da sesredi dokumentacija, specifikacije, elaborati, da se izvrše kontrole proizvoda. Sve to mora da se prevede na zvaničan jezik EU, pa onda možemo da apliciramo”, objašnjava sagovornik Prve TV.

Prema njegovim rečima, reč je nemilosrdnom tržištu.

Izvor: B92

Foto: Pixabay (PublicDomainPictures)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor