Padavine oporavile pšenicu (SRB)

Smena sunca i kiše biće aktuelna i narednih dana u Vojvodini, a njima je prethodnila višemesečna suša koja će za posledicu imati za petinu manji prinos pšenice.

Ukoliko se padavine nastave tokom maja i juna, ako je za utehu, bar će kvalitet hlebnog zrna biti veći.

Prvo suša, onda kiša kada svi čekaju sunce. Takva nam je meteorološka dve hiljade devetnaesta. Suboticu i okolinu od novembra do aprila pratila je suša sa manjkom padavina od osamdeset do sto litara po kvadratu, da bi od kraja aprila do danas palo više od pedeset litara kiše po kvadratnom metru. Sunce i kiša smenjivaće se i dalje.

“Biće prohladna jutra, tako da će temperature neretko biti ispod plus pet stepeni, verovatno bez mrazeva ćemo ipak proći, ali će početi temperature da rastu, međutim, biće naglih promena, što nije dobro za one osetljive, meteopate”, kaže meteorolog Geza Kovač.

A da li je i koliko sve ovo dobro za useve? Stručnjaci kažu da je suša oštetila pšenicu, a ove padavine su joj dobrodošle da se oporavi.

“Polovinom aprila bilo je neizvesno kakvi će biti prinosi, da li će uopšte biti prinosa, s obzirom da su strnine osetile najviše posledice ove suše u prolećnom periodu. I to se vidi u ataru. Znači, usevi su nešto niži nego normalnih godina i ono što je glavni problem jeste to da je došlo do proređivanja useva. Naime, tokom marta i u prvoj polovini aprila došlo je do odbacivanja sekundarnih izdanaka i mislim da će to biti jedan od glavnih razloga što se očekuju nešto niži prinosi ove godine, petnaest do dvadeset procenata, recimo, u odnosu na neki prosek prethodne tri godine”, ističe direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Za one kojima kiša u maju ide na živce podsećanje na hiljadu devetsto sedamdeset i četrvrtu kada je u Subotici, pored minusa, padao i sneg. Prema sadašnjim izgledima, ove godine ga u maju neće biti.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (MichaelGaida)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor