Presek nedelje 06.05.-10.05.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Pad cene kukuruza obeležio je predhodnu nedelju. Pored smanjene domaće potrošnje uticaj na cenu svakako ima i pad cene kukuruza na svetskom tržištu i ne uklapanje izvoznika na barže u trenutno ponuđene cene.

PŠENICA
Uprkos činjenici da je do žetve nove pšenice ostalo još nepuna dva meseca , dobra potražnja i deficit kvalitetne pšenice na terenu održava cenu.

SOJA
Pad cene soja zrna na svetskim berzama, snižavanje otkupnih cena velikih domaćih prerađivača kao i velike raspoložive količine na tržištu neminovno dovodi do pada cene ove nedelje. Malobrojni kupci su bili domaći prerađivači i trgovačke firme.

SUNCOKRETOVA SAČMA
Cena suncokretove sačme i ove nedelje bez značajnijih promena. Tržište je snabdeveno, a kupci su uglavnom bili domaći potrošači. Ponude, kao i realizacije su dostizale cenu do 24.90 din/kg +PDV.

SOJINA SAČMA
Trenutni pad cena soje i sojinih prerađevina na svetskim berzama uticao je i na pad cena na domaćem tržištu. U sistemu je zabeležena realizacija na 41.70 din/kg +PDV za sojinu sačmu 44%pr. Rinfuz, fco Sombor, a prema informacijama sa terena kupcima se nudilo i po nižim cenama.
Fabrika ,,Dunavka“ u Velikom Gradištu je nakon remonta ponovo je počela sa radom.

STOČNO BRAŠNO
Zbog proteklih praznika, remonta i fumigacije, pojedini mlinovi nisu radili, pa je ovu nedelju obeležila izuzetno mala ponuda operativnih količina i porast cene pšeničnog stočnog brašna.

 

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor