Zlatne medalje za romanijski kajmak i sir (BIH)

Udruženje proizvođača “Romanijski skorup-kajmak” osvojilo je dvije zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i dimljeni suvi sir na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ističu da su ovakvi sajmovi prilika za afirmaciju autohtonih proizvoda i udruženja.

Udruženje proizvođača “Romanijski skorup-kajmak” posjeduje sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica EU.

Zaštitom geografskog porijekla stvoreni su preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka, što će omogućiti lakši plasman i prepoznatljivost na stranim tržištima.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu okupio je sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu u ovom dijelu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata.

Najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, osim članica udruženja “Romanijski skorup-kajmak”, prisustvovao je i pomoćnik ministra Miroslav Bojić sa saradnicima iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Područna jedinica Sokolac, pri Ministarstvu je od 2014. godine preuzeo svu odgovornost da svojim kapacitetima pomogne Udruženju u ostvarenju cilja zaštite.

Iz Udruženja “Romanijski skorup-kajmak” su izrazili zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku, te Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, članici Grupacije Svjetske banke, za stručnu i finansijsku pomoć pruženoj kroz Projekat unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu – ICAM, koji finansira Vlada Velike Britanije.

U Udruženju kažu da je projektom podržan niz aktivnosti, od prikupljanja dokumentacije i sredstava potrebnih za zaštitu geografske oznake, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, do marketinških aktivnosti predstavljanja proizvoda.

Ove aktivnosti će, smatraju u Udruženju, omogućiti ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima kojima je prodaja Romanijskog skorupa-kajmaka jedini izvor prihoda.

Cilj je imati pozitivan uticaj na širenje proizvođača Romanijskog skorupa-kajmaka, odnosno mladih žena u ruralnim područjima koje kroz standardizovan način proizvodnje i kvaliteta ovog autohtonog proizvoda mogu doći do finansijskih prihoda, odnosno širenje članstva Udruženja.

Ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja ima pozitivan uticaj i na širu društvenu zajednicu, pogotovo u definisanom geografskom području gdje se proizvodi Romanijski skorup – kajmak, odnosno opštinama Sokolac, Han Pijesak i Rogatica, napominje se u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor