Gornji Milanovac: 50 miliona dinara za poljoprivredu (SRB)

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Gornji Milanovac, raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivrednim gazdinstvima, u iznosu od 44.100.000,00 dinara. Kao i prethodne dve, i ove godine naša opština izdvaja sredstva u iznosu od 50 miliona dinara za poljoprivredu, od kojih je 44.100.000,00 namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, a ostala sredstva su raspoređena za ulaganja u poljoprivredu, čime nastavlja da brine o razvoju poljoprivrede i podsticanju poljoprivrednih gazdinstava.

Šef kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković rekla je da je od petka Kancelarija počela da prima zahteve, a interesovanje poljoprivrednih proizvođača sa teritorije naše opštine na samom početku je veliko. Planirano je subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje kroz pet programa mera.

„Prva mera je regres veštačkog osemenjavanja kod krava. To je mera koja se pokazala kao veoma pozitivna i za nju vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača. U okviru druge mere – investicije u fizičku imovinu, nameravamo da finansiramo sve poljoprivredne grane, tako da smo kroz taj program namenili subvencije i poljoprivrednim proizvođačima koji se bave voćarskom proizvodnjom, za nabavku sadnica, za ulaganja u protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, plasteničku proizvodnju, za sisteme kap po kap, za ratarsku proizvodnju i nabavku svih mašina. U voćarsku proizvodnju smo, po prvi puta nakon dve godine pauze, dobili saglasnost i na finansiranje nabavke voćarskih traktora, gde poljoprivredna gazdinstva mogu da računaju na subvencije od 400.000,00 dinara. Takođe, finansiramo i pčelarsku proizvodnju, za koju su namenjene subvencije od 60%. Sredstva u stočarstvu iznose 50% od vrednosti povraćaja, a velika sredstva izdvajamo za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa-goveda, kao i za priključnu mehanizaciju, neophodnu u stočarskoj proizvodnji“, rekla je Milka Nedeljković.

Ona je naglasila da je veliki broj mladih poljoprivrednih gazdinstava koja se svakodnevno otvaraju.

„Kao dobra mera, pokazao se Start-up u poljoprivrednoj proizvodnji, gde mlada poljoprivredna gazdinstva, do 40 godina, imaju pravo na početna sredstva za investicije u poljoprivrednoj proizvodnji. Tako, unapred mogu dobiti iznos od 10 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, na osnovu predračuna i biznis plana, koji je već dve godine išao zaredom, a najavljen je i za ovu godinu“, rekla je Milka Nedeljković i dodala da smatra da su sredstva otišla u prave ruke, kao i da su poljoprivredni proizvođači zadovoljni odnosom lokalne samouprave i Kancelarije za poljoprivredu prema njihovoj proizvodnji.

Takođe, Kancelarija za poljoprivredu pomaže i interesnom udruživanju, tako da je u prethodne dve godine na teritoriji opštine Gornji Milanovac osnovano sedam zadruga, od kojih su četiri podržane od Republike i Ministarstva zaduženog za regionalni razvoj, u iznosu od 50 hiljada evra. Svaki član zadruge, kao poljoprivredno gazdinstvo, može da računa na sredstva iz lokalnog budžeta, a za veće investicije konkuriše se u Nacionalnom programu i programu Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Foto: Freeimages

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor