Uvođenjem evropske regulative do većeg izvoza hrane u EU (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Branislav Nedimović i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izrazili su uverenje da će proizvodi iz Srbije biti još konkurentniji na evropskom tržištu nakon što su izmenjena četiri propisa u sektoru bezbednosti hrane.

Nedimović je, po završetku sastanka sa Norčič Štamcar na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, istakao da je ideja da postanemo potpuno kompatibilni sa regulativom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu.

On je najavio da će Laboratorija za bezbednost hrane za tri meseca biti akreditovana, dodajući da je oprema već nabavljena i da je angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će ta laboratorija biti potpuno u funkciji.

Ministar je iskazao zahvalnost Delegaciji EU na podršci koju pruža Srbiji na njenom putu ka članstvu u Uniji, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja – poljoprivredne politike, bezbednosti hrane i ribarstva.

Prema njegovim rečima, u toku je realizacija IPARD projekta, 736 aplikacija je u postupku, a počela je i isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji, i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i EU.

Norčič Štamcar je ukazala na to da je Srbija u 2018. godini ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra, što je pokazatelj puta Srbije ka Uniji.

Delegacija EU pomaže Srbiji ne samo u pogledu propisa i standarda, već i u modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije, navela je ona i dodala da je jedan od načina pomoći u tom smislu IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

Prema njenim rečima, ne radi se samo o novcu, već se kroz projekat ”EU za tebe” daje mehanizacija, pri čemu će biti dodeljeno 15 traktora, potom kombajni, tresači višanja.

Reč je o 175 miliona bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je da odlučite kojom brzinom ćete raditi, objasnila je Norčič Štamcar.

Ona je ukazala na to da je Srbija već dobila stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede i istovremeno pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.

Više od dve trećine vaših proizvoda je izvezeno na tržište EU i tržište Cefte. Sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da vaši poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i da budu konkurentniji, zaključila je ona.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: www.srbija.gov.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor