Državnu zemlju treba dodeliti mladim poljoprivrednicima (SRB)

https://pixabay.com/photos/farmer-tractor-field-farming-826912/

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je juče u Novom Sadu da je poljoprivredno zemljište ključni resurs i da je potrebno što pre rešiti pitanje 200.000 hektara slobodnog zemljišta.

Krkobabić je, na štandu Zadružnog saveza Vojvodine na 86. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, naveo da ulazimo u godinu u kojoj definitivno moramo da se opredelimo o tome da li je poljoprivredno zemljište resurs od posebnog državnog značaja, ili je nešto što ćemo da prepustimo na volju pojedincima ili grupama.

On je naveo da je njegov kabinet već definisao ideju o tome da državnu zemlju, koja se ne obrađuje, treba dodeliti mladim poljoprivrednicima na korišćenje kako bi je priveli nameni i učinili je produktivnom, umesto da bude isključivo roba koja se prodaje na tržištu.

Ministar je dodao da će, dok politička saglasnost o tome ne bude postignuta, na raspolaganju biti ideje o stimulisanju otkupa zemljišta na tržištu za mlade, uz pomoć kredita.

Krkobabić je, govoreći o zadrugarstvu, rekao da će jedno po jedno gazdinstvo nestati ukoliko se ne udruže, i dodao da poslednji podaci govore o tome da je drastično smanjen broj poljoprivrednih gazdinstava i sela.

Pogranična, rubna i brdsko-planinska područja se prazne. Naš cilj je da ta područja ponovo učinimo povoljnim za život novom infrastrukturom, saobraćajnim i IT vezama, izgradnjom vodovoda, kanalizacije, boljom zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem, kulturnim i sportskim sadržajima, naglasio je on i dodao da vraćanje zadrugarstva i buđenje sela ima nacionalni značaj.

Krkobabić je danas, u okviru posete Sajmu poljoprivrede, otvorio nacionalnu konferenciju na temu „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, čiji cilj je otvaranje dijaloga o životu mladih na selu, udruživanju u zadruge, unapređenju njihovih uslova života, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Milovan Mitrović i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: Pixabay (anned)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor