Krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa rokom otplate od 20 godina (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić potpisali su juče, 15. maja, u Novom Sadu, na Međunardom sajmu poljoprivrede, memorandum koji će omogućiti pre svega mladim poljoprivrednim proizvođačima da koriste povoljne kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta sa rokom otplate od 20 godina.

Kao garancija će se koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje, a iznos kredita će biti od 2.000 do 50.000 evra.

Nakon potpisivanja memoranduma, ministar Nedimović rekao je da je reč o potpuno novom proizvodu na našem tržištu, i da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Bankom Poštanska štedionica podržati pre svega mlade poljoprivredne proizvođače da mogu da kupuju poljoprivredno zemljište sa rokom otplate 20 godina.

„Obično je to na tržištu do sada bilo 7-10 godina, tu nije bilo matematike, pogotovo ne za mlade koji otpočinju svoj biznis“, podsetio je Nedimović, dodajući da je reč o kvalitetnom proizvodu koji će u drugoj polovini godine biti pred mladim poljoprivrednicima.

Ovi krediti, zajedno sa drugim merama Ministarstva poljoprivrede, kao što su grantovi za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, pružiće mladima mogućnost da ostanu u Srbiji i žive od svog rada, rekao je tim povodom Nedimović.

To praktično znači da će neko ukoliko želi da kupi 2-3 hektara zemlje, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, dobije grant od države od 12.000 evra, zasadi oblačinsku višnju, lešnik, uspostavi plasteničku proizvodnju i „stane na svoje noge“, objasnio je ministar.

Nedimović je zaključio da će ovaj proizvod dalje unaprediti trend rasta površine obradivog zemljišta po gazdinstvu, napominjući da je zahvaljujući merama Ministarstva poljoprivrede za mlade, osnovano skoro 2.000 novih gazdinstava u poslednje dve godine, što je ozbiljan iskorak u odnosu na prethodni period.

Ministar je naveo da je ostalo par tehničkih stvari da se završi kako bi krediti bili raspoloživi, i da na terenu već postoji veliko interesovanje za tu vrstu kredita.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić kazao je da Banka Poštanska štedionica već nekoliko meseci razgovara sa Ministarstvom poljoprivrede.

„Zahvaljujući pre svega operativnosti ministra uspeli smo da osmislimo određene proizvode i vrlo brzo nas očekuje proizvod pomoću koga ćemo omogućiti da se kupuje zemljište na 20 godina od 2.000 do 50.000 evra, sa vrlo primamljivim kamatama i na taj način ćemo omogućiti svima koji žele, imaju sredstava i želje da imaju zemljište, da ukrupne svoje posede, da na taj način ostvare to pravo“, naveo je Kekić.

Banka Poštanska štedionica, koja ima 174 objekta širom Srbije, ima dobro obučene službenike koji će moći da sprovedu ovaj program, istako je Kekić.

Izvor: PoljoMagazin

Foto: www.minpolj.gov.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor