Podrška katoličke crkve osnivanju nacionalnog tima za spas sela Srbije (SRB)

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić razgovarao je danas sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o formiranju nacionalnog tima za spas sela Srbije.

Krkobabić je u izjavi za novinare, nakon ovog sastanka, naveo da je bilo reči i o daljem unapređenju regionalnog razvoja, nakon uspešnih prvih koraka oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

Postoji jasna spremnost Katoličke crkve i nadbiskupa Hočevara za aktivno učešće u jednoj ovakvoj misiji, koja se tiče svih građana i sela u Srbiji, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, naglasio je ministar.

On je rekao da je, u vremenima kada civilizacijski tokovi vode ka iseljavanju stanovništva iz seoskih sredina, neophodno da se zajedničkim delovanjem pokuša da se taj proces zaustavi i ovaj projekat usmeri na suživot, toleranciju i pomoć svima kojima je to potrebno.

Prema njegovim rečima, ljudima u seoskim sredinama neophodna je podrška u pronalaženju novih izvora egzistencije i pospešivanju postojećih, u razvoju infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne zaštite.

On je istakao da je za formiranje nacionalnog tima za spas sela Srbije ključno to što je dobijena snažna podrška Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, vrha Srpske pravoslavne crkve, a sada i Katoličke crkve u Srbiji.

Nadbiskup Hočevar je izrazio zadovoljstvo time što je katolička zajednica deo jednog ovako važnog poduhvata.

Sada je potrebno da utičemo na to da sela, kao manje zajednice, učestvuju u zdravom integralnom razvoju porodice kao stuba društva, rekao je Hočevar.

On je izrazio zahvalnost Krkobabiću na brizi, inovativnosti i kreativnosti u suočavanju sa ovom složenom problematikom.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: Pixabay (ulleo)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor