Hleb pod lupom inspektora, zatvoreno više od 20 pekara (SRB)

Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, ponuda hleba se poslednjih godina najviše promenila. Svaka radnja i pekara ima desetak vrsta, od crnog do belog. Zaštitnici potrošača tvrde da u Srbiji postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno, tip 1100, tako da je nemoguće da tog brašna za crni hleb ima dovoljno za sve.

Kontrola pekarskih objekata je završena. Rezultat je 23 zatvorenih pekara. Glavni razlog za njihovo zatvaranje je higijena koja nije zadovoljavala minimalne uslove da bi proizvodnja mogla da se obavlja, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

“To je jedno mesto gde smo mi već niz godina jasnog stava, da ako higijena nije korektna, tu ne može da se odvija proizvodnja hleba, odnosno da potrošači kupuju na tom mestu”, istakao je Vujović i dodao:

“Uloga poljoprivredne inspekcije jeste da kada uoči da higijena pekara nije dobra, da zatvori objekat, odnosno da navede tog proizvođača da poboljša uslove kako bi potrošač imao kvalitetan i dobar hleb.”

Vujović je rekao i da je nekoliko pekara zatvoreno zbog dokumentacije, jer su se pojedine pekare bavile proizvodnjom, a da nisu bile upisane u centralni registar.

“Jedna od kontrola je provera sastava u samom proizvodu, odnosno sirovina koje proizvođači koriste. Ako smo kontrolisali 865 objekata, u svim tim objektima smo radili tu proveru”, kaže Vujović.

Navodi da se nepravilnosti dešavaju svesno ili nesvesno, odnosno da se odnos tih supstanci ne slaže sa onim što piše na deklaraciji. Dodaje i da je ta razlika zanemarljiva, jer ministarstvo, kako kaže, vodi računa da se ne ugrožava zdravlje stanovništva.

“Glavna metoda provere sadržaja odrđene sirovine u tom procentu koji je propisan je provera na licu mesta. Laboratorijske analize mogu da se urade, ali je veoma kompleksna analiza, zbog toga mislim da je kvalitetnija analiza ova koju mi primenjujemo”, objašnjava Vujović.

Bojenje hleba zabranjeno

Zaštitnici potrošača tvrde da u Srbiji postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno, tip 1100, kao i da je nemoguće da tog brašna za crni hleb ima dovoljno za sve.

“Integralno brašno je brašno od celog zrna pšenice. Zašto tog brašna nema, uglavnom ga nema ne zato što jedan mlin samo radi, već zato što nema potražnje za tim crnim brašnom tipa 1100. Potrošači su se malo udaljili od zahteva za kupovinom tog hleba, pekari ga ne nude na tržištu i samim tim onda i mlinovi ne nude to brašno”, navodi Vujović.

Ističe i da je zabranjeno bojenje hleba.

“Hleb koji u sebi sadrži celo zrno je za nijansu tamniji u odnosu na belo brašno koji sadrži samo onaj sredšnji deo zrna. Što se tiče dodavanje dozvoljenih sirovina, sladovanog brašna ili kakao, to je dozvoljeno, to je propisano pravilnikom, to su supstance koje su prirodne”, objašnjava Vujović.

Napominje da je na sreću malo ima takvih slučajeva u kojima se koriste nedozvoljene supstance.

“U ovoj kontroli mi smo uzeli dvadesetak uzoraka da proverimo kompletnu analizu tog hleba. Samo u jednom slučaju deklaracija nije bila ispravna. Ipak, u dva slučajeva smo registrovali upotrebu aditiva, koji je na listi dozvoljenih, ali nije dozvoljen u upotrebi u pekarskoj industriji”, ističe pomoćnik ministra poljoprivrede.
Zaključuje da je analiza pokazala da je hleb koji se proizvodi na našem tržišti kvalitetan i bezbedan.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor